Всеукраїнський тиждень права

Дата: 04.12.2018 09:38
Кількість переглядів: 819

Фото без опису

В Україні, щороку День прав людини, який відзначається у світі на честь проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини, проводиться Всеукраїнський тиждень права.

Саме 10 грудня 1948 року Генеральною Асамблеєю ООН прийнято Загальну декларацію прав людини, яка є основою міжнародних стандартів у сфері прав людини. Декларація складається з преамбули і 30 статей. Це, в деякій мірі, конкретизація і розвинення Статуту ООН, згідно з яким держави зобов’язалися співпрацювати «у заохоченні і розвитку поваги до прав людини і основних свобод для всіх, без розрізнення раси, статі, мови, релігії».

Так, уперше в історії було визначено коло основних прав і свобод людини. Крім основних прав людини, Загальна декларація прав людини докладно перелічує політичні і громадські права і свободи людини, а також права в економічній, соціальній і культурній сферах. При цьому, на Загальній декларації прав людини, яка має декларативний (рекомендаційний) характер, ґрунтується значна кількість міжнародних договорів з прав людини, які мають обов’язковий характер та є частиною національного законодавстваУкраїни.

Цей день знаменує не тільки день прийняття Загальної декларації прав людини, але й важливий крок вперед на шляху людського прогресу та є особливим етапом у розвитку і поширенні прав людини.

Багато країн включають основні положення Декларації до свого базового законодавства і Конституції. Її принципи лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів з прав людини, укладених з 1948 року. Найбільш широкими обов’язковими угодами з прав людини, укладеними під егідою ООН, є Міжнародний пакт про цивільні і політичні права і Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, підписані16 грудня 1966 року. За дотриманням прийнятих пактів, конвенцій і договорів з прав людини спостерігає Верховний Комісаріат ООН з прав людини. Верховний комісар відряджає своїх посланців в різні країни світу для складання звітів про дотримання прав людини на місцях. Якщо права не дотримуються, то в справу вступають трибунали.

Уперше Всеукраїнський тиждень права було проведено у 2008 році. Ініціатором проекту стала Координаційна рада молодих юристів України при Міністерстві юстиції України (дорадчий орган), яка отримала всебічну підтримку Міністерства юстиції України. Тоді ж, ініціативу молодого покоління правників було підтримано Президентом України та видано Указ Президента України від 8 грудня 2008 року № 1149 «Про Всеукраїнський тиждень права».

Всеукраїнський тиждень права має на меті – запровадження високих правових стандартів, підвищення рівня правоосвітньої культури громадян та створення сильної, демократичної, правової держави.

Цього року, тиждень права проходить з 10 по 14 грудня, відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2018 року № 681-р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2018 році Всеукраїнського тижня права».

У рамках Тижня організовуються різноманітні  правопросвітницькі тематичні заходи  інформаційного, освітнього та виховного характеру (лекції, бесіди, правові конкурси, ігри, тренінги, флеш-моби тощо) в органах державної влади та місцевого самоврядування,  навчальних  та закладах культури, установах соціального захисту населення та соціальних  службах, проводяться зустрічі за «круглими столами» з представниками громадських формувань, громадськими активістами, юристами,  представниками правоохоронних органів тощо. Усі ці заходи спрямовані на підвищення рівня правової культури населення, а також поінформованості громадян щодо їхніх конституційних прав та обов'язків, можливостей їх реалізації та захисту.

 

Одну з провідних ролей в підвищенні рівня правової освіти населення, створенні належних умов для набуття громадянами правових знань, а також забезпечення їх конституційного права знати свої права і обов’язки відіграють органи юстиції.

Проводитимуться бесіди з працівниками структурних підрозділів міської ради щодо ролі і значення Загальної декларації прав людини .

Також відділом соціального захисту населення спільно із юридичним відділом міської ради проводитиметься засідання круглого столу, присвячені тематиці прав людини, захисту прав учасників антитерористичної операції, членів їх сімей. Постійно проводиться робота із членами внутрішньо переміщених осіб, їх перереєстрації, роз’яснення їх прав та обов’язків.

Мешканці м.Ківерці можуть отримувати якісну правову допомогу у  бюро правової допомоги, яке працює з понеділка по п’ятницю, за адресою: м. Ківерці, вул. М. Грушевського, 23.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних