Пошук

Вода, вогонь і музика: як ківерчани Івана Купала святкували

Дата: 18.07.2018 10:07
Кількість переглядів: 671

 

Свято Івана Купала - одне з найромантичніших і найзагадковіших українських свят. Веселі купання, вогнище, плетіння вінків з духмяних польових  трав, пошук квітки папороті - ці традиції та обряди, оповиті чаруючим магнетизмом, й досі залишаються цікавими й актуальними для багатьох українців.

Проте сьогодні свято сприймають скоріше як театралізоване дійство, як спосіб наблизитися до старовинних вірувань і побуту предків.

 

Фото без описуТож літнього вечора, ще задовго до того, як сонечко починає ховатися за обрій, ківерчани  та гості міста зібралися на Молодіджному озері, аби вдесяте  відзначити свято води, вогню і музики.

Приємно що цьогоріч  у заході взяло участь багато дітей і молоді. Разом з тим не оминули увагою  купальське дійство й представники старшого покоління, які полишили вдома свої справи та прийшли доторкнутися серцем наших прадавніх традицій та просто відпочити душею.

Програму свята Івана Купала організатори продумали так, аби ніхто не сумував, і кожен номер розваги і конкурсів сподобалися і дітям, і дорослим.

А розпочалося дійство уже 6 липня зранку, з толоки семи косарів, які майстерно змагалися між собою за головну нагороду – мотокосу. Неперевершеним виявився Олександр Левчук, директор ДЮСШ, який  першим скосив свою загінку й отримав такий омріяний приз від міського голови Володимира Жгутова.  Серед найстарших косарів – Володимир Криса, а серед наймолодших його правнук Владислав Долинкук теж змагалися за приз, але  разом з іншими отримали  в нагороду запашну хлібину, кусень сала та сніданок косаря.  Фото без опису

У цей час фольклорні гурти на вбраній бричці запрошували жителів міста на свято Івана Купала, на озері проходили молодіжні залицяння-обливання, а дівчата плели віночки з трави і квітів, скошених косарями.

Урочисте відкриття свята відбулося із запізненням через дощ, що рясно поливав землю. Згодом чорні хмари розійшлися й з піднебесся засяяло сонце.

Найкращі вітання з найбільш давнім дохристиянським святом  Івана Купала та релігійним - Різдвом святого Івана Хрестителя зичили мешканцям громади міський голова Володимир Жгутов та перший заступник голови РДА Юліан Таранчук. Вони побажали, щоб магічний купальський вогонь додав усім сили духу в починаннях, добрих справах, приніс успіх, удачу, наповнив оселі теплом, затишком та достатком.

Фото без описуПісенні вітання адресували глядачам ювілейного фестивалю солісти та народні аматорські ансамблі районного Будинку культури  ім. Михайла Ковальова: «Терниця», «Стройна рота», «Толока» та тріо «Журавлина». Низку українських обрядових пісень подарували глядачам вокальний ансамбль «Горлиця» села Омельне, фольклорний ансамбль села Човниця, вокальний ансамбль «Юляна» села Дачне та фольклорний гурт «Сокільські веселухи» з Рожищ.

Розважали і дарували усім гарний настрій й інші творчі колективи. Окрасою дійства став виступ спортивного клубу «Герць» м. Луцьк, який продемонстрував екстрим шоу бойового гопака та виступ театру танцю «Зорецвіт» ЦДЮТ. Глядачі були у захваті від шоу мильних бульбашок від  «Art Project» та  фаєр-шоу від театру вогню «Firt dance».

Під час заходу діяла стилізована пасіка Миколи Дембіцького, який щедро пригощав гостей свята медом та ще й медовуху наливав!

Для тих, хто обожнює вивчати щось нове, умільці КРЕНЦу  провели майстер класи: «лялька - травничка», «травоплетіння», «травомотанка», «квілінг», «гончарство», «замки на піску», організували виставку «лозоплетіння». 

Увесь день для охочих працювала художня студія «Етюд» ЦДЮТ, а на облаштованій галявині - тематичні фотозони, автентичний боді-арт, дитячі атракціони. Найбільше охочих виявили бажання прогулятись навколо острівка на човні та байдарках. Любителі страв польової кухні частувалися смачним українським кулішем від Володимира Сахарчука.

Коли стемніло, перед глядачами виступили молодіжні гурти: «Sleepless dream» з Ківерець, «Нота Нео» з Луцька та «Давня казка», яка вчетверте  на фольклорному дійстві радувала сучасними та весільними піснями глядацьку аудиторію. Співав власні та українські пісні шоу-мен, арт-менеджер, композитор-виконавець, керівник вокальної студії та гурту «Шанс-Music» Сергій Скулинець. До слова, він ще й обдарований ведучий, учасник шоу «Х-фактор» та переможець пісенного шоу  «Караоке на Майдані».

Виконання українських, обрядових та естрадних пісень, різноманітні конкурси, ігри та розваги, від яких віяло романтикою цього вечора, не залишили нікого байдужим. Кожен зміг знайти на святі те, що йому до вподоби, й водночас, зануритися в атмосферу нашої самобутньої культури, відчути дух предків. 

Особливого колориту театралізованому дійству додали десять запалених стовпів, під час горіння яких купальські віночки, сплетені з польових квітів, опустили на тиху воду дівчата з надією, що скоро зустрінуть у своєму житті свого єдиного  судженого.

Злетіло полум’я великого святкового багаття навколо якого закружляв великий хоровод. А коли вогонь трохи вщух, всі бажаючі із задоволенням стрибали через нього. Чимало сміливців пірнуло у тихе плесо озера, намагаючись зарядитись ще й магічною водою, яка стає саме такою у купальську ніч.

Свято тепла, свято молодості та кохання – саме так можна сказати про свято Івана Купала, Фото без описуяке відбулося у Ківерцях.

Організаторам вдалося перетворити свою програму на дійсно цікаве видовище. І над його створенням найактивніше працювала міська рада та партнери: сектор у справах молоді та спорту РДА (Марія Хазанюк), районний Будинок культури  ім. Михайла Ковальова (Олександр Бовканюк), Ківерцівська ДЮСШ (Олександр Левчук) та ведучі свята Аліна Жук і Микола Скубій.

Заступник міського голови Ольга Поліщук, яка брала посильну участь в організації свята, зауважила, що цьогоріч Івана Купала - наймасовіший загальноміський захід.  Різноманітна програма, яка прийшла до вподоби мешканцям громади, дала можливість кожному отримати насолоду від побаченого та на славу відпочити.

Такої кількості людей, що споглядала за святковою феєрією, ще не було. Успіх дійства – за відповідальними особистостями шоу у фольклорному стилі. Адже це свято стародавніх традицій та обрядів українського народу, колоритне та яскраве.

Марія КОРОЛЮК

 

>>>Фотогалерея<<<


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних