Войчек ЖУКОВСКІ: «Ніхто не є таким бідним, щоб не мав що дати іншому»

Дата: 04.05.2018 15:26
Кількість переглядів: 667

Фото без опису

Минулий суботній день для Ківерцівської громади був насичений цікавими подіями та приємними зустрічами.

Особливо радісно, що учасниками всіх заходів були підлітки та молодь міста. Важливо те, що саме підростаюче покоління творить історію міста. Заглядаючи наперед, воно закладає підгрунтя успішного, цивілізованого і щасливого майбутнього для ківерчан і показує хороший приклад для українців.

А допомагає йому у цьому Ківерцівська міська рада на чолі з далекоглядним міським головою Володимиром Жгутовим та небайдужі активісти і громадські діячі.

Що ж такого цікавого відбулося у нашому місті? Почну з того, що в цей день у Ківерцях перебувала делегація з Томашова Любельського (Польща), з громадою якої місто дружить ще з 2004 року, про співпрацю між містами укладено безстроковий договір. В силу тих чи інших обставин у спілкуванні двох громад була перерва, але з 2014 року обмін делегаціями відновився і набрав обертів.

За цей період неодноразово ківерчани брали участь у конференціях і форумах місцевого самоврядування на теренах Томашова Любельського, знайомилися з його інфраструктурою, показували свою спортивну майстерність у футбольних турнірах. Молодь нашого міста відпочивала в оздоровчому літньому таборі і разом з польськими однолітками подорожувала Польщею, знайомлячись з її визначними місцями. Надзвичайно цікавим для дітей було дійство передачі Вефліємського вогню на кордоні з цією країною, який був доставлений на Різдво у католицький костел, що діє у Ківерцях. Визначною подією став фестиваль «Ківерцівська мальованка», в якому взяли участь 60 польських друзів. Він відбувся у Ківерцях завдяки польсько-українському проекту «Польська пісня мальовнича» і вразив своєю грандіозністю і гостей, і ківерчан. Зреалізований проект дав можливість ківерцівським і томашовським хореографам показати національну культуру танцю двох країн.

Співпраця набирає обертів. Польська делегація в кількості 25 людей на чолі з бургомістром Томашова Любельського Войчеком Жуковскі приїхала до нас, щоб взяти участь у другому відкритому чемпіонаті міста з рукопашного бою.

Серед членів делегації – працівники уряду, керівники закладів, установ міста, а також 13 дітей - учасників клубу традиційного карате у Томашові, які приїхали, щоб налагодити контакти з українськими юними спортсменами, обмінятися досвідом та домовитися про майбутню співпрацю.

Чемпіонат міста з рукопашного бою був надзвичайно насиченим, змістовним, але це була не єдина подія цього дня. Дорослі члени делегації відвідали Меморіал Слави, де вони поклали квіти і схилили голови в повазі до загиблих воїнів, які захищали свою Батьківщину.

Також вони відвідали підприємства і заклади міста: ТзОВ «Золота нива», ТОВ «Тартак», ДП «Лісове господарство», ДНЗ №1, краєзнавчий музей, костел. Зустрічі для гостей були надзвичайно цікавими, адже вони пізнавали наше життя, нашу історію, намагалися зрозуміти, як ми живемо і чим ми живемо, чого прагнемо. Обмінюючись думками, друзі-поляки висловлювали своє захоплення від побаченого. Молодіжна частина делегації після чемпіонату мала можливість познайомитися з обласним центром. Їх вразив Замок Любарта, сподобався Луцький зоопарк, зацікавила архітектура старого міста.

Заключним акордом дня був візит у кінний клуб «Cloverland Horse Club», що знаходиться у селі Зміїнець Луцького району. Враження гостей були незабутніми.

Мені вдалося поспілкуватися з бургомістром Войчеком Жуковскі і поставити йому декілька питань з приводу співпраці.

-  Скажіть, будь ласка, яку ви ставите ціль на майбутнє у співпраці між Ківерцями і Томашовом Любельським?

- Ціль співпраці окреслена досить давно і з міським головою Володимиром Жгутовим ми про це розмовляли. Почали від молодіжних контактів і будемо і надалі робити акцент на співпраці між молодими людьми. Наші спільні плани підтверджені цим чемпіонатом і ківерцівська молодь також була у Томашові Любельському. Хотіли б, щоб у недалекому майбутньому започаткувалася співпраця між окремими школами наших міст. Це дуже важливо.

Очевидно також, що необхідно створювати умови для зустрічей підприємців, фермерів, бізнесменів. І щоб Ківерцівська міська рада і уряд Томашова були гарантами певності розвитку спільних інтересів. Це буде підставою для співпраці господарської. Вибудовуємо нашу співпрацю крок за кроком.

- Чи мешканці Томашова підтримують і схвалюють Вашу політику як бургомістра щодо розвитку співпраці між нашими містами?

- Я знаю думку мешканців Томашова щодо співпраці з Ківерцями і бачу в нашому спілкуванні багато шансів для розвитку міст. Сьогоднішній наш приїзд є тому підтвердження. Я не маю клопоту, томашівчани мене підтримують.

- У Польщі на сьогодні вищий рівень життя, місто Томашов має високо розвинуту інфраструктуру. Чим для вас цікава співпраця з Ківерцівською громадою?

- Кожне місто, кожне панство має свої умови проживання і важко сказати, що Ківерці мають нижчий рівень розвитку. Ми з великою зацікавленістю спостерігаємо, як ви працюєте з молоддю, і ми вчимося у вас цьому. Кожен має можливість, як польська, так і українська сторони, щось взяти для себе з цієї співпраці.

Хтось сказав: «Ніхто не є таким бідним, щоб не мав що дати іншому. І ніхто не є таким багатим, щоб не міг щось взяти для себе від іншого».

Я лише подякувала пан бурмістру Войчеку Жуковскі за таку щиру відповідь на мої питання.

А день гостинної зустрічі польських друзів на українській землі продовжувався. Всі, хто долучився до організації чемпіонату з рукопашного бою, до зустрічі делегації гостей, зібралися за одним великим дружнім столом, щоб обговорити, що вдалося, над чим потрібно ще працювати, і намітити майбутні шляхи співпраці. З усіх куточків линули лише слова подяки, слова захоплення від зустрічей на ківерцівській землі, від пізнання українського стилю життя.

Кульмінаційним моментом був подарунок для польських гостей від танцювального колективу «Зорецвіт». Чудові номери в українському стилі, національні костюми розчулили гостей своєю красою та змістом. Польські друзі навзаєм заспівали знані ними українські пісні, поділилися жартами, щиро подякували за зустріч на українській землі.

Цінними були слова дівчинки з Польщі, яка сказала, що їй дуже сподобалося перебування у Ківерцях, що вона вперше в Україні і ніколи не забуде цю подорож, яка подарувала їй хороші враження, нових друзів.

Слухаючи ці слова, я думала про те, яку хорошу справу робить Ківерцівська міська рада, розвиваючи співпрацю з Польщею, з іншими країнами і регіонами України. Пам’ятаю, у 2012 році, перебуваючи у Польщі, у гміні Пшигодзіце, з дружнім візитом, мала можливість запитати у школярів, чи вони знають щось про Україну. На що отримала заперечну відповідь і лише, коли назвала відомі прізвища Шевченко, Кличко, вони схвально закивали головами.

Тож не нарікаймо на сумну історію наших країни, а будуймо нову, позитивну, де головним критерієм буде спілкування, а не вирішення питань силовим методом.

І як сказав на завершення зустрічі міський голова Володимир Жгутов: «Ми всі – люди. Для нас властиві людяність, патріотизм і нічого нас не роз’єднує. Багато речей в історії залежить від нас, від простих людей, які працюють в урядах міст, в школах, в закладах культури, медицини і інших. Ми просто працюємо на позитивний результат, але ви у Польщі, а ми в Україні. То ж давайте будемо напрацьовувати на щасливе майбутнє наступних поколінь поляків і українців. Давайте будемо дружити».

Людмила МИХАЙЛЕНКО.

Ківерцівська районна газета «Вільним шляхом».

 

>>>ФОТОГАЛЕРЕЯ<<<

 

P.S. Ківерцівська міська рада висловлює подяку за допомогу в організації та 

       проведенні заходу:

- Ківерцівському ЦДЮТ – директору Лесі Кулібі та народному театру танцю «Зорецвіт» Марічці Щербатюк;

- депутату міської ради Сергію Гетманчуку;

- підприємцю, директору фітнес-центру «Power Atletik» м. Ківерці Сергію Гетманчуку (молодшому);

- депутату міської ради Петру Чайці;

- ФГ «Золота Нива» – директору Вірі Сокол;

- ДП «Ківерцівське лісове господарство» – директору Віталію Каращуку;

- ТзОВ «Тартак» – директору, депутату міської ради Іоланті Смірновій;

- ДНЗ №1 міста – директору Людмилі Семенюк та колективу;

- ресторації швидкого харчування «Оленка», підприємцю Людмилі Ільчук;

- ТзОВ «Луцькавтодор-Сервіс»;

- ПП «Волинь Агро продукт» - підприємцю Володимиру Маковецькому;

- Луцькій міській раді – першому заступнику міського голови Григорію Недопаду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних