Пошук

У Ківерці завітала делегація з гміни Пригодзіце (фото, відео)

Дата: 23.05.2017 10:07
Кількість переглядів: 1060

Міжнародна співпраця на даний час – це вимога часу. Життя іде вперед, суспільство прагне розвитку, пізнання нового, цікавого, самовдосконалення і самореалізації.

Для Ківерцівської міської ради міжнародна співпраця дає можливість знайомитися з процесами європейського розвитку громад, запозичувати досвід вдосконалення і налагодження життя територіальної громади, а головне, інтегрувати молодь, залучати її вивчати культуру європейських країн, знайомитися з європейськими цінностями, а також ділитися своїми надбаннями, досягненнями і традиціями.

За 10 років співпраці міста Ківерці і гміни Пшигодзіце Великопольського воєводства (Польща) більше 100 дітей з Ківерець відвідали гміну Пшигодзіце. Там вони представляли нашу українську культуру у танці і пісні. Співпраця об’єднала у прагненні спілкуватися не тільки Ківерці і Пшигодзіце, але й село Зведенівка Вінницької області і місто Сватове Луганської області.

З метою продовження і поглиблення співпраці 17 травня 2017 року делегація гміни Пшигодзіце відвідала місто Ківерці. Членами делегації якої були:

• Казимір Нізьолек - депутат ради гміни Пшигодзіце, заступник голови ради;

• Крістіан Пясецькі - депутат ради гміни Пщигодзіце, директор центру навчання та виховання в Пляшевій;

• Роберт Качмарек - директор центру культури в гміні Пшигодзіце;

• Анжей Бараняк - секретар уряду міста Острув Великопольський;

• Стефан Челмер - працівник уряду гміни Пшигодзіце.

Офіційна частина зустрічі, учасниками якої були гості, міський голова Володимир Жгутов, його заступники, працівники і депутати міської ради, керівники закладів міста, відбулася у сесійній залі. Після взаємних привітань, озвучення намірів подальшої співпраці учасники зустрічі поклали квіти до постаменту у сквері Героїв Небесної Сотні, традиційно завітали у Ківерцівський Центр дитячої та юнацької творчості, відвідали Меморіал Слави та міський парк.

Ключовим моментом першого дня перебування польської делегації у Ківерцях був візит у міську школу № 4, адже польська сторона пропонує започаткувати співпрацю шкіл міста Ківерці і міста Острув Великопольський, а в подальшому залучити до процесу співпраці і інші Ківерцівські школи. Гості оглянули спортивні, навчальні, танцювальні кабінети закладу, їдальню, гардероб, учительську, кабінет директора, де за філіжанкою кави задавали питання про навчальний та виховний процеси в українській школі. Також вони з захопленням подивилися невеличкий концерт, який для них підготували школярі, поспілкувалися з директором школи, а говорити було про що, адже вже у вересні 2017 року 12 дітей Ківецівської ЗОШ № 4 відвідають місто Острув Великопольський, де візьмуть участь у творчому фестивалі, учасниками якого будуть діти з 3 країн – Польщі, України і Німеччини.

Не оминула польська делегація і дитячий будинок «Сонечко» - за 10 років співпраці між гмінами зародилася дружба з цим закладом. Вони привезли дітям подарунки, оглянули затишні умови перебування дітей, поспілкувалися з директором Галиною Хижняк. Втомлені, але з позитивними враженнями, в хорошому настрої гості у вечірню пору мали можливість оглянути околиці міста, помилуватися красою Ківерцівського лісу, посмакувати смачними українськими стравами, поспілкуватися з українськими друзями.

Програма другого дня перебування була також дуже насиченою. Після сніданку відбувся візит у заклад, який є гордістю міста і його візитною карткою – Ківерцівський медичний коледж. Тетяна Комшук, доктор біологічних наук, директор коледжу зустріла польських гостей на подвір’ї закладу. Вона показала чудове приміщення коледжу, його навчальні кабінети, познайомила зі студентами та викладачами. За чашкою чаю відбулася розмова про можливі шляхи налагодження співпраці с подібними закладами у Польщі, обмін студентами, можливість їх проживання та навчання на теренах гміни Пшигодзіце. Гості отримали в подарунок від Тетяни Сергіївни книги про історію розвитку та становлення закладу. Прощатися не хотілося, але попереду чекали нові зустрічі.

Після ознайомлення з виставковими кімнатами Ківерцівського районного краєзнавчого музею делегація поїхала в смт Олику, де оглянула костел Петра і Павла, що перебуває зараз у реставрації, колишній родовий маєток Радзивілів. Після обіду відбувся візит поляків у Вище Волинське училище будівництва і архітектури. Один з членів польської делегації, директор подібного закладу у Плюшевій (Польща) запропонував Ростиславу Степановичу Собуцькому, директору училища у Луцьку, започаткувати співпрацю між закладами.

В цей день гостей нашого міста порадували своїм виступом вихованці хореографічного колективу «Мрія» (керівники Тамара Кушнірук та Юрій Сухарєв), і аматори сцени районного Будинку культури імені М. Ковальова. За вечерею гості та господарі міста поділилися враженнями від побаченого і почутого за день, висловили свої пропозиції та ідеї щодо подальшої співпраці. Третій день перебування був коротким: - візит у новозбудований ДНЗ № 1, - зустріч з вихованцями ГО безпеки та виживання «ТИВЕР», - купівля українських сувенірів на згадку, - прощальна зустріч у кабінеті міського голови Ківерець.

Члени польської делегації щиро дякували за можливість так багато побачити для них нового, зустрітися зі старими друзями і познайомитися з новими, за бажання ківерчан і надалі співпрацювати, розвивати дружні стосунки молоді української та польської громад. Міський голова Володимир Жгутов подякував польським друзям за візит, висловив надію, що все заплановане вдасться, передав вітання від усіх ківерчан мешканцям гміни Пшигодзіце, побажав гостям щасливого повернення додому.

Ківерцівська міська рада висловлює щиру подяку за допомогу в організації та проведенні зустрічі делегації з гміни Пшигодзіце:

  • Ківерцівському районному краєзнавчому музею;
  • Працівникам ДНЗ № 1;
  • Готельно-ресторанному комплексу «Сяйво»;
  • Приватному підприємцю Каймаковій Ірині В’ячеславівні.

>>>ФОТОГАЛЕРЕЯ<<<


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.