Спалювання сухої трави, опалого листя та іншого сміття заборонено законодавством України!

Дата: 13.04.2018 09:22
Кількість переглядів: 665

Фото без опису

Цьогорічна рання весна принесла тепло, а разом з ним й масове спалювання населенням сухої трави, листя, рослин та очерету. Господарювання та прибирання на городах, подвір’ях, прилеглих територіях досить часто завершується вогнищами, які несуть величезну шкоду довкіллю та тваринному світу. Загроза від спалювання сухої трави, листя багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, громадяни рідко приділяють цьому увагу. При згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря виділяється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Також з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Крім того, при спалюванні листя, трави згорають комахи, відбувається руйнація ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

 Нагадуємо, що відповідно до чинного законодавства спалювати суху рослинність заборонено. Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, за несанкціоноване випалювання сухої природної рослинності, у разі виявлення фактів порушень, винні особи будуть притягуватись до адміністративної відповідальності. Крім того за самовільне випалювання рослинності або її залишків накладається штраф: на громадян – від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 грн. до 340 грн.), на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн. до 1190 грн.). 

 Міністерством екології та природних ресурсів України пропонуються суттєво збільшити штрафи за самовільне випалювання рослинності або її залишків у розмірі від 3060 до 6120 грн (від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

За ці ж дії, тільки в межах території та об'єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ), у зоні відчуження розмір штрафів може досягати понад 12 тис. грн (від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), а для юридичних і посадових осіб понад 20 тис. грн (від 1200 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян)

Закликаємо відмовитися від практики спалювання сухої трави, листя, чагарників та очерету. Давайте будемо свідомо дотримуватися правил пожежної безпеки, спільно дбати про стан довкілля.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних