Пошук

Інформація щодо обробки медоносних рослин хімічними засобами захисту

Дата: 22.06.2018 13:24
Кількість переглядів: 555

В умовах широкого застосування засобів захисту рослин у сільському і лісовому господарстві все гострішою стає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь. В період інтенсивного використання пестицидів на посівах медоносних культур за недотримання правил застосування хімічних препаратів, дуже часто допускаються масові отруєння бджолиних родин та інших корисних комах, які є запилювачами цих культур.

Управління інвестицій, інфраструктури та агропромислового розвитку райдержадміністрації нагадує сільськогосподарським виробникам всіх форм власності, які застосовують хімічні засоби захисту рослин під час цвітіння медоносних рослин, що згідно Закону України « Про бджільництво» ст. 37 Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. Власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в сільській раді або ОТГ, на території, якої вони знаходяться і своєчасно інформувати сільські ради та ОТГ, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках.

Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку рослин, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.

Асортимент пестицидів, засоби, сфера застосування, норми, кратність обробок повинні відповідати “Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених для використання в Україні” та доповненням до нього.

Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх в денний час в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика.

На межах ділянок оброблених пестицидами, повинні бути встановлені знаки безпеки.

Під час цвітіння плодово-ягідних рослин, ріпаку, гірчиці та інші медоносних культур не можна проводити обробку пестицидами, інакше квіти можуть отримати опік, а бджоли і інші корисні комахи-обпилювачі загинути. Обробку потрібно проводити в фазу бутонізації до цвітіння.

Працівники, які працюють з пестицидами і агрохімікатами, повинні пройти медичний огляд і мати допуск (посвідчення) до робіт з пестицидами і агрохімікатами.

Порушення законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність передбачену згідно ст.21 Закону України “Про захист рослин ”, ст. 38 Закону України “Про бджільництво ” та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Начальник управління інвестицій,
інфраструктури та агропромислового
розвитку                                                                                                                                     І. Куцик


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних