Щодо спалювання сухої природної рослинності

Дата: 11.03.2019 15:35
Кількість переглядів: 583

Фото без опису

Щороку з наближенням весни неконтрольоване спалювання сухої природної рослинності на території області створює загрозу життю людей, а також призводить до значної шкоди довкіллю - забруднення атмосферного повітря, збіднення видового складу флори, деградація рослинності, зникнення рідкісних видів, загибель корисних комах тощо.

На жаль, незважаючи на роз’яснювальну роботу серед населення, на початку пожежонебезпечного періоду, у квітні - червні, виникає найбільша кількість лісових пожеж (до 70 відсотків всіх випадків), як за кількістю, так і за пройденою вогнем площею.

Основною причиною їх виникнення є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах під час відпочинку та випалювання сухої трав'яної рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг. Сильні вітри роздмухують вогонь і розповсюджують його у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення. Зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, також зумовлює значне збільшення кількості пожеж.

Зважаючи на актуальність вищезазначеного, попереджаємо про заборону спалювання сухої рослинності та сміття та нагадуємо, що в більшості випадків пожежі на відкритих територіях стаються через умисні підпали стерні, сухої рослинності та сміття.

Згідно із чинним законодавством, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п’ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природнозаповідного фонду - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Враховуючи вищевикладене, для попередження виникнення пожеж в природних екосистемах необхідно забезпечити виконання на підпорядкованих територіях заходів щодо:

  • активізації роз'яснювальної роботи серед підприємств, установ, організацій різних форм власності та населення щодо дотримання вимог пожежної безпеки та природоохоронного законодавства, заборони спалювання на сільгоспугіддях, присадибних ділянках і приватних територіях залишків рослинності, сухої трави та сміття;
  • необхідності розчищення від сухої трави та сухостою ділянок місцевості, що прилягають до населених пунктів і потенційно небезпечних об'єктів, та розташованих уздовж доріг;
  • підвищення контролю за станом пожежної безпеки в рекреаційних зонах, відведених для відпочинку громадян;
  • вжиття невідкладних заходів щодо ліквідації тимчасово утворених і стихійних сміттєзвалищ в природних екосистемах;
  • організації із залученням засобів масової інформації проведення роз'яснювальної роботи серед населення щодо правил поведінки у пожежонебезпечний період та недопущення розпалювання вогню в місцях, прилеглих до лісових масивів і лісопаркових зон.

 

Начальник управління екології
та природних ресурсів 
Волинської ОДА                                                                                         Новохатський Д. В.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних