Обережно! Шахраї!

Дата: 05.04.2019 16:13
Кількість переглядів: 476

Фото без опису

Шахрайство є доволі розповсюдженим способом незаконного заволодіння чужим майном.    Винахідливість злочинців не знає меж і нові способи позбавити людину її грошей чи майна виникають постійно. Шахраї діють на вулиці, в Інтернеті, по телефону і навіть приходять додому до жертви.

Лише впродовж І кварталу цього року Ківерцівським ВП ГУНП у Волинській області зареєстровано 11 кримінальних правопорушень за фактами шахрайства.

         Найбільш популярним став вид шахрайства — «телефонний». Родичам «затриманого» телефонують нібито з поліції і повідомляють про те, що їхнього найближчого родича затримано за вчинення тяжкого злочину і він може отримати тривалий термін ув’язнення. Далі шахраї під виглядом правоохоронців пропонують позитивно вирішити питання за певну фінансову винагороду.

         Шахраї телефонують на мобільний, ввечері або вночі, а також у вихідні та святкові дні (номер набирають найчастіше навмання). Питають, чи є син (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то голос повідомляє, що його затримали працівники поліції або він потрапив у біду (ситуація може бути найрізноманітніша).

        

         Щоб не стати жертвою «телефонних шахраїв» потрібно знати наступне:

1.     Насамперед, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови телефонних шахраїв.

2.     Уточніть, у якому саме відділі поліції перебуває ваш син або родич, після чого передзвоніть в поліцію (телефон чергової частини «102») і перевірте інформацію, що є у Вас.

3.     Ніколи не називайте своїх близьких на ім’я. Попросіть людину, що представилася працівником поліції, назвати прізвище, ім’я, по батькові і дату народження затриманого «родича»

4.     Спробуйте, як найшвидше вийти на зв'язок  тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

Якщо Ви або Ваші знайомі все-таки потрапили у ситуацію, коли незнайомі люди, представляючись працівниками поліції, вимагають у вас гроші за вирішення яких-небудь питань, негайно дзвоніть у поліцію. Цим Ви або убезпечите себе від шахраїв, або, якщо «вимагач» — справді працівник поліції,- допоможете очистити лави правоохоронних органів від випадкових людей.

        

         Також в нашій області шахраї вигадали спосіб незаконного заволодіння майном (коштами) громадян, що знаходяться на банківських рахунках потерпілих.

Зокрема, зловмисники представляються працівниками банку зазначають про заблокування банківських карток. У зв’язку з цим потерпілі, будучи введеними в оману, самостійно повідомляють шахраям дані, необхідні для зняття коштів.

Почастішали випадки шахрайств під час продажу товарів на різноманітних Інтернет-сайтах. Довірливі громадяни перераховують кошти в якості передоплати за товар, який їм в подальшому не надходить. Спроби зв’язатися з шахраями з метою повернення ними коштів потерпілих марні – телефони заблоковані або ж на дзвінки ніхто не відповідає.

У зв’язку з цим Ківерцівський відділ прокуратури закликає Вас буди пильними та обережними, не давати себе обдурити шахраям.

 

 

 

Ківерцівський відділ

Маневицької місцевої прокуратури


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних