Міський голова: "Ми прагнемо перейняти найкраще"

Дата: 20.07.2019 18:23
Кількість переглядів: 565

Фото без опису

Успіх Дрогобича  у сфері відкритості, прозорості та впровадження е-врядування вже давно не секрет для усіх. У Рейтингу прозорості 100 міст України за 2018 рік, який щорічно складає Transparency International Ukraine, найбільшу кількість балів отримало місто Дрогобич (85,2 балів зі 100). Рейтинг показує наскільки проактивно надана інформація громадянам, якість превентивних заходів з боротьби з корупцією та відкритість місцевої влади для громадян. Рейтинг міст було складено за 91 показником у тринадцяти сферах. Зокрема, бралися до уваги фінансова та бюджетна сфера, закупівлі, житлова та комунальна політика, освіта, соціальні послуги, інформація про роботу місцевої влади, комунальних підприємств та ін.

Ініціатором візиту до Дрогобича стала громадська активістка та  небайдужа мешканка нашої громади – Анна Мовяк. На прохання міського голови Володимира Жгутова, організацію навчальної поїздки забезпечила експерт з просторового планування «Програми U-LEAD with Europe» Катерина Степчук. Власне вона у своїх презентаційних матеріалах ширить принципи відкритості та доступності  місцевої влади Дрогобича та товаришує з директором комунальної установи «Інститут міста Дрогобича» Володимиром Кондзьолкою. Цей інститут  втілює  у життя  ідеї  та задуми доброго врядування  мера Дрогобича - Тараса Кучми.

 18 липня Тарас Кучма та Володимир Кондзьолка радо зустрічали нашу делегацію у складі міського голови, його заступника - Ольги Поліщук та  секретаря ради – Оксани Баранович, Катерини Степчук та Анни Мовяк. 

Змістовною та актуальною виявилася зустріч, адже місто Дрогобич не лише переживає, а й вирішує  ті ж проблеми, що й у нас: недостатність освітньої субвенції та реформування освітньої мережі, дотаційність комунальних підприємств, залучення інвестицій, політична та корупційна складова у прийнятті рішень місцевими депутатами, забезпечення комфортного середовища проживання усіх мешканців громади та налагодження довіри між громадою і  владою.

«Розпочинати необхідно з розробки Стратегії  розвитку громади, дотримуючись засад Сталого розвитку та неодмінно  базуючись на ґрунтовний економічний аналіз діяльності тих підприємств та установ, що найбільше «тягнуть на дно». Керівникам цих установ, перш  за все, необхідно поставити завдання розробити власну Стратегію розвитку того чи іншого підприємства, а тоді вже проводити соціально-економічний аналіз громада та анкетування бізнесу і мешканців. Висвітлення цього аналізу у відкритому доступі усім мешканцям громади, якраз і слугує тим інструментом партисипації та власне і допомагає приймати якісні управлінські рішення», - каже  Володимир Кондзьолка. Як це зробити та як це працює, представлено було у формі презентацій та доповіді, яка місцями переходила у палку дискусію між учасниками заходу.

Оздобою зустрічі стала організована  екскурсія містом з вежі Дрогобицької міської ратуші. Здивуванням та несподіванкою стала значна кількість історичних споруд та історико-культурних пам’яток міста. Тут і дерев’яна Церква Святого Юра XVIст.(, і солеварня, з якої починається історія міста ще з 1250 р. та ще багато величного, вражаючого та надихаючого.

Під час цієї зустрічі, міський голова Дрогобича зазначив: - «Нас часто запитують, навіщо нам відкритість. Я відповідаю: в першу чергу, щоб захистити себе, адже коли ти приходиш до влади, тобі одразу дають клеймо корупціонера. А якщо ми можемо відрити дані, показати їх, то вже кожен сам може оцінити, які ми «корупціонери». Окрім того, відкритість – це добрий поштовх, щоб в Україну прийшли інвестори. Тільки прозорі бюджети можуть привернути до нас світ. Це успіх всієї команди і, в першу чергу, це успіх дрогобицької громади. Адже якби не сприйняття дрогобицькою громадою тих всіх інновацій, які ми запропонували, цього всього не було б».

         Підводячи підсумки, важливо зрозуміти, що бажання та дії нашого міського голови, Володимира Жгутова слідувати принципам доброго врядування, принципам відкритості та прозорості, інноваційності, раціонального управління фінансами громади,  ефективності та результативності для забезпечення досягнення цілей при найбільш оптимальному використанні ресурсів громади, потребує і нашої з вами підтримки.  Лише спільне бачення майбутнього нашої громади та спільне вирішення викликів та проблем  дасть змогу забезпечити її успішне майбутнє.

Експерт з просторового планування
"Програми U-LEAD with Europe"                                                 Катерина Степчук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних