Пошук

26 квітня 2020 року - 34 річниця Чорнобильської аварії

Дата: 24.04.2020 08:46
Кількість переглядів: 580

 

Час плине невпинно. Спливають роки, сплітаючись у десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії залишається найбільшим горем для нас українців.

 

26 квітня 2020 року - 34 річниця Чорнобильської аварії.

Чорнобильська аварія - це без перебільшення наймасштабніша подібна катастрофа в історії людства. Приблизну історію цієї жахливої події знає майже кожен.

Що ж сталося саме в день аварії 26 квітня.

Чорнобильська катастрофа: як це було

1:23 26 квітня 1986 року відбувся перший вибух. Сталося це під час експерименту з вивчення можливості використовувати інерцію ротора турбогенератора для вироблення будь-якої кількості електроенергії, в разі, якщо у майбутньому реактор аварійно зупиниться.

Для проведення цього експерименту потрібна була потужність в 700 МВт, проте перед його початком її рівень впав до 30 МВт. Оператор спробував відновити потужність і почав експеримент в 1:23:04 при нижче планованому показнику в 200 МВт. Через кілька секунд потужність реактора почала зростати і в 1:23:40 оператор натиснув кнопку аварійного захисту.

Після того, як натиснули цю кнопку, відбулося ще два вибухи, які практично повністю зруйнували весь енергоблок.

Саме оператори, які в той час були за пультом в Чорнобильській АС, були визнані винними в цій катастрофі і пізніше засуджені.

Тільки через 20 років всі оператори були виправдані. У звіті, який тоді зробили, було сказано, що більшість дій операторів, які раніше радянська влада назвала порушеннями, насправді відповідали у той час правилам.

Чорнобильська катастрофа: кількість радіації

50 мільйонів кюрі - саме така кількість радіації тоді потрапила в атмосферу. Щоб зрозуміти масштаб події, ось невелике порівняння:

ця цифра дорівнює наслідкам вибухів 500 атомних бомб, які в 1945 році скинули американці на Хіросіму.

Чорнобильська катастрофа: герої

Звичайно, як і в будь-якому іншому подібному випадку, і в цій історії є свої герої. Це пожежники, які і отримали найбільшу дозу радіації. Їх було більше 100 чоловік. За даними, які є у загальному доступі, 31 з них померли в дуже короткий час.

Пожежні працювали аж до 9 травня.

А зона ураження, яка утворилася відразу після аварії, розтягнулася на 50 тисяч квадратних кілометрів - 12 областей. Непридатними для проживання стали 150 тисяч квадратних кілометрів навколо станції.

Сьогодення Чорнобиля

За останні кілька років Чорнобиль став досить популярним напрямком для туристів. Подивитися на місто-привид Прип'ять, оглянути покинуті будинки, помилуватися неймовірною природою і подібне - все це зараз там цілком можливо.

Але ось йти до саркофагу і дивитися на величезну кількість військової техніки, яка там залишилася, заборонено. І не тільки законом, а й здоровим глуздом. Адже рівень радіації там все ще є небезпечним для людини.

До речі, цікаво, що в селищах, які знаходять навколо Прип'яті, вже живуть люди. Багато з них повернулися в свої старі будинки, а деякі навіть не покидали їх.

ДОВІДКОВО:  https://www.youtube.com/watch?v=LIH3ROO-8CQ - Дивіться спецпроект Чорнобиль. 34 роки потому. - у неділю о 20:00.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.