Пошук

Алгоритм дій при підозрі отруєння бджіл пестицидами

Дата: 28.05.2020 12:35
Кількість переглядів: 486

 

З метою впорядкування та узгодження дій при підозрі отруєння бджіл, під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами, Головне Управління Держпродспоживслужби у Волинській області рекомендує проводити наступні заходи:

  1. Власнику пасіки, терміново потрібно звернутись до органів місцевої влади чи місцевого самоврядування (голови районної державної адміністрації, сільського, селищного чи міського голови) офіційно з письмовою заявою про отруєння бджіл з проханням про створення комісії. Після створення письмовим розпорядженням комісія оглядає пасіки, виявляє причини загибелі бджіл, ймовірних підозрюваних винних у цьому осіб, оцінює розміри збитків. До складу комісії залучають депутатів місцевої ради, представників Держпродспоживслужби, екологічної інспекції, товариства бджолярів. Дані особи можуть бути залучені в якості свідків у суді. В акті комісія зазначає де, коли, в який час, за якої температури, яким пестицидом оброблялась культура, фазу розвитку рослин, характер загибелі бджіл (поодиноке чи масове), ступінь ураження у відсотках і силу сімей після отруєння. Бажано, щоб при обстеженні був присутній суб’єкт господарювання (фермер) чи його представник. Слід з’ясувати, чи були не пізніше ніж за 3 дні попереджені пасічники відносно вимог Закону України «Про бджільництво».
  2. В максимально короткі строки (до 2-х днів), комісія проводить відбір зразків для дослідження в акредитованій лабораторії. Відбирають проби бджіл (400 - 500 мертвих, можна частково живих), 200 г свіжозібраного меду або незапечатаний мед у стільниках, пергу в сотах. Зразки відбирають від 10% сімей з характерними ознаками отруєння, а також 100 - 200 г зеленої маси з ділянки, відвідуваної бджолами, проби землі. Кожний відібраний зразок супроводжується актом відбору, а також відбираються контрольні зразки.

Рекомендується направляти зазначені зразки разом з супровідною, актом відбору до Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ, вул. Донецька, 30, тел.: (044) 243 37 54 та 243 37 55), Української лабораторії якості і безпеки продукції агропромислового комплексу при НУБіП України (Київська обл., Києво-Святошинський район смт Чабани, вул. Машинобудівників, 7, тел.: (044) 526- 45-02 та 527-89-43).

Термін доставки проб не повинен перевищувати 1-2 доби. При цьому слід вказувати у супровідних документах діючу речовину.

Якщо ж висновком експертизи буде доведено причинний зв'язок між обробкою поля та загибеллю бджіл, слід вживати наступних заходів

Після прибуття в район медозбору для запилення, бджоляр зобов'язаний пред'явити в районне чи міське управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області ветеринарне свідоцтво і ветеринарно-санітарний паспорт пасіки.

При отриманні повідомлення про проведення хімічних обробок сільськогосподарських угідь або присадибних ділянок на території сільської ради, де розміщена пасіка або в суміжних господарствах, власник пасіки зобов’язаний ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. А у випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб.

 

Маючи акти і дані лабораторних досліджень, що підтверджують факт отруєння, слід письмово звернутися до відповідача про добровільне відшкодування збитків. Якщо відповідач не погоджується на добровільне відшкодування збитків, передати справу до суду. Для цього необхідно подати позовну заяву до суду, до якої слід додати копії:

  • Розпорядження сільського чи міського голови про створення комісії;
  • Акти комісії;
  • Результати лабораторного дослідження;
  • Довідку з сільської (міської) ради (можна товариства пасічників) про те, скільки бджолиних сімей ви маєте на своїй пасіці;
  • Довідку про вартість бджолосімей на день отруєння (видається товариством пасічників);
  • Список свідків та експертів.

Оскільки, колективних заяв суд не приймає, позовну заяву в суд треба подати кожному пасічнику в індивідуальному порядку.

Тільки за рішенням суду можна притягнути суб’єкта господарювання (фермера), який не дбає про довкілля, до відповідальності та відшкодувати заподіяні ним збитки.

Вихід із цієї ситуації полягає в налагоджені дружніх, толерантних взаємовідносин між суб’єктами господарювання (фермерами) та бджолярами, в суворому дотриманні вимог чинного законодавства.

 

Що повинен знати фермер, застосовуючи засоби захисту рослин?

  • за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це власників пасіки, яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблювальних площ;
  • повідомляти дату обробки, територію і культури, що будуть оброблятися, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, і час щодо ізоляції бджіл;
  • обробки проводити в фазу бутонізації до цвітіння медоносних культур у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години;
  • при авіаційному методі застосування пестицидів і агрохімікатів сповістити про необхідність вивозу пасік до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місця проведення авіаційних обробок на період до 5 діб. Не застосовувати авіаційні обробки пестицидами усіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур та інших угідь, що розташовані ближче 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік;
  • допускати до робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин лише осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск;
  • застосовувати у сільському та лісовому господарстві, на присадибних ділянках тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну
  • реєстрацію і включені в «Перелік препаратів, дозволених до використання в Україні» та Доповнення до нього;
  • додержуватися регламентів зберігання, транспортування та застосування пестицидів.
  • - всі проведені хімічні обробки фіксувати в журналі обліку застосування пестицидів.

 

Що повинен знати пасічник ?

  • Пасіки розміщують у благополучній щодо заразних хвороб бджіл місцевості, у сухих, освітлених сонцем, захищених від вітрів місцях, на відстані не ближче 500 м. від шосейних доріг і залізниць, пилорам, високовольтних ліній електропередач, не менше 1 км від тваринницьких і птахівницьких будівель. Відведення земельних ділянок для розміщення такої пасіки необхідно погоджувати з органами державного управління з питань ветеринарної медицини і місцевими органами влади.
  • При розміщенні пасіки на присадибній ділянці (подвір’ї) огорожа повинна бути заввишки не менше 2,5 м для підвищення рівня льоту бджіл. Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах один раз в рік заснування пасіки.
  • Власник пасіки зобов’язаний поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки а у випадку кочівлі - у сільській раді, на території якої прибули на кочівлю.
  • Реєстрація пасік в районному (міському) управлінні ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної особи незалежно від форми власності. У заяві про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість бджолосімей. Під час реєстрації пасік проводиться їх обстеження районними (міськими) управліннями ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області. Відповідне управління повинне видати в 30-денний термін заявнику ветеринарно-санітарний паспорт пасіки, що засвідчує факт її реєстрації. При зміні назви чи адреси пасіки її власник повинен проінформувати про це районне (міське) управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області протягом 10 днів.
  • Для перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур по території адміністративного району або за межі області, власнику пасіки необхідно отримати в районному (міському) управлінні ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області, ветеринарне свідоцтво за формою №1. До перевезення на медозбір бджолосім’ї підлягають на місці клінічному дослідженню, профілактично-лікувальним обробкам - з одночасним лабораторним дослідженням матеріалу з пасік, а вулики - дезінфекції і дезакаризацїї. Ці роботи мають бути завершені за 5 днів до відправлення.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.