Пошук

76-та річниця звільнення Волині від німецьких загарбників

Дата: 21.07.2020 10:25
Кількість переглядів: 488

 

21 липня ми відзначаємо 76-ту річницю звільнення Волині від німецьких загарбників. Ківерцівщина, як й інші волинські території, зазнала чималих втрат, руйнувань та збитків від подвійного проходження фронту  та бойових дій.  Але найбільших трагедії та лиха зазнало мирне населення регіону. Впроваджені форма і методи господарювання окупаційної влади стали катастрофою для більшості жителів і моральним тригером для майбутніх поколінь.

Першими, хто зазнав антилюдських дій з боку окупантів- були єврейська  та ромська громади. Так, були знищені єврейські жителі сіл Селище (тепер с. Журавичі), с. Софіївка – Трохимбрід (теп. с. Домашів), Тростянець. На інших місцевих жителів було перекладено непосильні податки і збори, відбувалось насильницьке викачування людських ресурсів з регіону. Ківерчани розділили долю й інших українських остарбайтерів, чимало з них не повернулося додому. Одні – відмовились, втративши вдома рідних, інші - такі, як Пушкар Йосип Артемович з с. Домашів, загинули від нелюдських умов перебування на чужині.

Звичайно, ківерчани  намагались опиратись окупаційному режиму. Одні – вступили в ОУН та до лав УПА, інші - приєднались до радянського підпільного руху Опору та до різних партизанських з’єднань партизан, ще інші  (поляки) - підтримували сформовані місцеві польські воєнізовані формування. Через поставлену мету, плани, політику, прагнення і способи досягнення власної цілі кожною з цих військових сил виникали численні протистояння, бої та міжетнічні конфлікти. Вони стали нищівними для населення краю. Були спалені частково або повністю ківерцівські села, хутори, колонії: Домашів, Юзефін, Затишшя, Липки, Віцентівка, Суськ, Яромель тощо. У цій ворожнечі місцеві жителі не лише втрачали своє майно, а й рідних та близьких, загинули цілі родини…

Сьогодні ми повинні з розумінням, відповідальністю та з пошаною ставитись до тих, кому вдалося цінною неймовірних зусиль вижити у цьому лихолітті. Мільйони людей полягли на полі бою, багатьох війна зробила каліками, багатьох сиротами, вдовими… Ніхто вже не підрахує скільком  війна понівечила життя, але навчила цінувати єдине – мир і дім. І зараз як ніколи ми знову це відчуваємо і надіємось, незабаром усі наші захисники-визволителі повернуться додому і на нашій Богом даній землі буде спокій, мир і злагода. Слава Україні!

Віддати шану полеглим в роки Великої Вітчизняної війни до Меморіалу слави прийшли міський голова Володимир Жгутов та секретар міської ради Оксана Баранович.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.