Сьогодні ризикуєш – завтра виграєш

Дата: 06.08.2020 14:19
Кількість переглядів: 492

 

Саме такий месидж був визначальним під час зустрічі з обміну досвідом по успішному реформуванню освітніх процесів в межах однієї територіальної громади. Вона відбулася 4 серпня в актовій залі Ківерцівського Центру позашкільної освіти за участю голови Ківерцівської ОТГ Володимира Жгутова, директорів місцевих шкіл та працівників гуманітарного відділу територіальної громади, очільника Дубівської ОТГ Ковельського району Романа Троцюка та Наталії Лук’янчук, начальника відділу освіти цієї ж громади. Модератором зустрічі була Катерина Степчук, радник просторового та регіонального розвитку громад Агенції регіонального розвитку «Волинь».

Катерина Віталіївна на початку розмови окреслила проблему, котра постає перед новоутвореними територіальними громадами: як забезпечити якісний просторовий розвиток освітнього процесу, осердям якого буде дитина з її потребами в отриманні якісної освіти, в межах освітньої субвенції, що закладається державою. Після чого вона запросила учасників до активного обговорення означеної теми.

Першим взяв слово Микола Грибук, начальник гуманітарного відділу Ківерцівської ОТГ й докладно, на реальних прикладах, оперуючи конкретними цифрами розповів про перспективи розвитку просторових освітніх процесів у Ківерцівській громаді. Він зауважив, що для того, аби вийти на ті показники, які закладені урядом на завершальній стадії реформування освіти в 2024 році, ми зобов’язані діяти негайно, проте поступово. Для цього була створена робоча група з числа місцевих самоврядців та керівників освітніх закладів і педагогів, котра розробила Стратегію розвитку ефективної мережі закладів загальної освіти Ківерцівської міської ради для надання якісних освітніх послуг на 2020-2024 роки й представлена для обговорення та затвердження колегіальному органу. Нею передбачено реорганізацію малокомплектних шкіл з початковим пониженням їхнього ступеня. Така тенденція в Україні була розпочата не щойно, а майже десятиліття тому. Адже провідні фахівці на державному рівні чітко обрахували, що утримання таких шкіл є надто дороговартісним, а якість наданих освітніх послуг залишається низькою.

Однак в громаді до таких радикальних та дещо вимушених кроків по реформуванню освітнього процесу, а саме оптимізації мережі освітніх закладів, неоднозначне ставлення. Є певне несприйняття й в освітянських колах. А найбільше шкоди завдає надмірна політизація цих процесів, особливо у переддень виборів. Проте Ківерцівський міський голова не пасує перед цими викликами, а з відповідальністю запевняє:

  • Цей крок дуже виважений, адже ми «не кидаємося головою у вир», а ретельно вивчили й прорахували кожен крок. Всю інформацію збирали по крихті в кожній територіальній громаді області, знайомилися з їхнім досвідом, аналізували й довго сперечалися, доки досягли спільного знаменника. Хоча й певні ризики, звичайно, є.
  • Сьогодні ризикуєш, а завтра – виграєш, - до розмови долучився Дубівський сільський голова Роман Троцюк.

Він дуже емоційно розповів як вдалося Дубівській територіальній громаді  успішно реформувати освітній простір та лише за три роки стати однією з кращих в області, й в загальноукраїнському рейтингу – не пасуть задніх. Нині їхні опорні школи за створеними умовами навчання та якістю наданих освітніх послуг впевнено конкурують з міськими школами, а подекуди й випереджають їх. А про те, що це не голослівні запевнення, а чиста правда, підтверджують отримані перемоги в обласних олімпіадах: зі ста призових місць, отриманих учнями Ковельського району, шістдесят - припадає на вихованців двох опорних шкіл Дубівської ОТГ. За рахунок вивільнених коштів в процесі оптимізації мережі освітніх закладів громади значно зміцнюється матеріальна база опорних шкіл, а в якості заохочувальних кроків виплачуються дітям, котрі мають високі показники в навчанні, щомісячні стипендії. Вчителям, які – в постійному творчому пошуку ефективного навчального особистісного підходу до кожного учня, виплачуються премії та покращуються умови праці. Так у нашій сільській школі обладнано найсучасніший хімічний клас, а цьогоріч планують закупити ще й необхідне обладнання для лінгвістичного. Ще одним характерним аргументом ефективності цих процесів є те, що серед учнів багато Дубівської сільської школи є чимало дітей з Ковеля. Адже тут в центрі освітніх процесів стоїть дитина, а вчитель вмотивований тим, що він не просто урокодавець, а якісний творець цього особистісного осердя.

Роман Троцюк переконаний, що таких результатів не вдалося б досягти, якби не ризикнув змінювати освітній простір одразу й рішуче. Це викликало спротив у громаді та небажання порозумітися. Були листи-скарги у різні контролюючі органи. Проте це додавало сили й впевненості в проведенні стрімких і якісних змін. А отримані результати посилювали підтримку громади.

  • Ніколи не потрібно боятися говорити правду людям, навіть якщо вона й болюча, - зауважив Дубівський сільський голова. – Не треба й загравати з виборцем, бо прийде час, коли люди спитають за твої обіцянки-цяцянки. Потрібно до всього підходити комплексно і зважено, проте рішуче, адже від успішних результатів цих змін виграє кожен член громади.

Володимир Жгутов подякував Роману Троцюку за поради та зазначив:

  • Ми почули людину-практика, завдяки мудрості й цілеспрямованості якого громада отримала ефективний результат проведених змін через три роки. В нас цього часу немає. Тож варто розпочати негайно, аби надолужити згаяне пізнішим створенням ОТГ. Потрібно рішуче відкинути популізм, бо це шлях в нікуди, і працювати.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних