Пошук

Громада має розвиватися

Дата: 12.08.2020 16:05
Кількість переглядів: 462

Під егідою Агенції регіонального розвитку «Волинь» продовжують відбуватися заходи, спрямовані на щонайширше вивчення успішного досвіду територіальних громад в умовах децентралізації. Вкотре така зустріч відбулася в Ківерцях, у Центрі позашкільної освіти, за участю Ківерцівського міського голови Володимира Жгутова. Гостями були - представники Турійської об’єднаної територіальної громади, а координатором – радник з питань просторового та регіонального розвитку громад Агенції регіонального розвитку «Волинь» - Катерина Степчук.

Як зазначила на початку зустрічі  Катерина Віталіївна, громадам дуже важливо зустрічатися, обмінюватися досвідом, разом шукати шляхи подолання тих суспільних викликів, що виникають в період реформування:

  • Зазвичай люди хочуть бачити позитивні зміни одразу, але не бажають починати їх із себе. Тому щось нове викликає острах, а за ним – й спротив та намагання відкласти «на потім».
  • Але для того, щоб «розхитуватися», вичікуючи «попутнього вітру», у нас зовсім немає часу, - продовжує тезу модератора Ківерцівський міський голова, - адже кардинальні зміни в системі господарювання громад потрібно було провести вже вчора. Як показує практика, виграли ті, хто першими об’єдналися й одразу почали реформування. На жаль, наша громада утворилася у грудні вісімнадцятого, теж втративши чимало часу й отримавши дірку з фінансування освітньої галузі у шість мільйонів гривень.

Як пояснив Володимир Володимирович, це й змусило ретельно вивчати проблему, аналізувати, знайомитися з досвідом успішних громад. В результаті цього з’ясувалося, що у нас неефективна мережа освітніх закладів, поділ посадових окладів працівників та розділення класів на паралельні з наповненням навіть у міських школах по 8-11 учнів. І це при формульній наповненості 21 учень в класі! Тож дитина в умовах малокомплектних шкіл виходить соціально неадаптованою, не здатною конкурувати й протистояти суспільним викликам. А якість отриманих знань, здебільшого, не відповідають затраченим на це коштам.

Тому спеціально створеною робочою групою була розроблена Стратегія розвитку ефективної мережі закладів загальної освіти Ківерцівської міської ради для надання якісних освітніх послуг на 2020-2024 роки. В результаті ефективного запровадження якої, розробники бачать сучасну школу у відповідності до Закону України «Про загальну середню освіту», де чітко розмежовані початкова, середня та старша школи; економію бюджетних коштів, спрямованих на розвиток громади та освітнього середовища зокрема.

  • Громада повинна розвиватися, - переконаний Ківерцівський міський голова, - а не лише утримувати бюджетну сферу. Тобто маємо створити максимально комфортні умови для проживання усіх членів громади.

Володимир Жгутов також розповів гостям і про напрацювання концептуальних змін у культурі та медицині й про розроблені оптимізаційні заходи у цих сферах, адже кожна установа зобов’язана працювати задля блага кожного члена громади, а не існувати заради вивіски.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.