Пошук

Прапор України – знамено мирного неба й золотого колосся

Дата: 24.08.2020 13:11
Кількість переглядів: 969

 

У День державного прапора по всій Україні затрепотіли у небі тисячі жовто-блакитних прапорів вільної незалежної країни, яка нині воює і будує своє майбутнє, і прагне до спільноти демократичних європейських держав, символіка якої теж є синьо-жовтою.

У Ківерцях цьогоріч вперше державний стяг урочисто здійнявся на площі, названої на честь людини, котра була серед перших, хто боровся за незалежну Україну, хто майже тридцять років тому першим вніс знамено мирного неба і золотого колосся до Верховної Ради України, - на площі Чорновола. І символічно, що право підняти державний прапор України цього дня було надано першому прапороносцю нашого міста, людині, яка в далекому дев’яностому у Ківерцях, на першотравневому параді, перед трибуною партійних чиновників, вперше підняла жовто-блакитний прапор – Петру Калістратовичу Вілінцю.

Урочистості з нагоди Дня Державного прапора України розпочалися багатоголосим виконанням Державного Славня сотнями ківерчан і гостей міста, котрі прийшли на площу В’ячеслава Чорновола. З вітальним словом до присутніх звернувся Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов. Він зазначив:

Наш синьо-жовтий прапор – це знамено бойової звитяги і трудової слави нашого народу. Його історія величава і трагічна, як і історія України. Й минули століття, доки він був піднятий у Верховній Раді та замайорів над державними установами по всій країні.

Наш прапор миру і праці й нині викликає лють у зайд, які плюндрують українську землю на Сході. Тому нині ми щиро вітаємо наших побратимів зі Сватового, котрі згуртувалися у боротьбі проти чужинців і не дозволили підняти свої триколори і глумитися над державними символами незалежної України.

Голова Ківерцівської районної державної адміністрації Алла Гонтар, вітаючи зі святом, зауважила:

Нині по всьому світу знають, що синьо-жовтий прапор України не несе загрозу, а символізує мир. А ще є символом бойової гордості наших вояків, які й тепер боронять нашу землю.

А заступник голови Ківерцівської районної ради Віталій Протасюк закликав завжди пам’ятати тих, хто ціною власного життя виборював і утверджував право українського народу на національний прапор. А серед тих, хто законодавчо затвердив кольори золотого колосся і мирного синього неба на державному знамені України, був і волинянин - народний депутат України першого скликання Андрій Іванович Бондарчук.         

Тож Петро Калістратович Вілінець теж пригадав своїх однодумців, причетних до виготовлення того першого, ще не державного, але такого рідного для кожного українця, синьо-жовтого прапора. Це були Михайло Хрін, технолог механічного заводу, котрий розробив ескіз металевого тризуба, що увінчував древко знамена, та Ігор Біднарук, який його виготовив у цеху. Нині ця святиня передана до Ківерцівського краєзнавчого музею й займає почесне місце серед експонатів виставки під відкритим небом «Прапор України – честь, воля, єдність!», презентованої директоркою музею Оксаною Сущук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.