Вічна слава – живим! Вічна пам’ять – загиблим!

Дата: 15.10.2020 12:00
Кількість переглядів: 668

Фото без опису

З нагоди Дня захисника України у Ківерцях 13 вересня відбулася низка заходів, спрямованих на вшанування земляків, які захищали Україну, навіть ціною власного життя. Урочистості розпочалися патріотичною ходою від пам’ятника Т.Г. Шевченку до Меморіалу Слави всіх учасників, серед яких - очільники району та міста, учасники бойових дій, волонтери, рідні загиблих, представники трудових колективів міста, громадськість. Впродовж усього маршруту карбований марш переривався лише на моменти шанобливого вклякання та покладання квітів до підніжжя пам’ятників Тарасу Шевченку, Героям Небесної Сотні, Борцям за волю України та до пам’ятної дошки Героям України на Меморіалі Вічної Слави у міському парку.

Після цього відбулася громадянська панахида за загиблими на Сході земляками, під час якої зі словами вдячності за подвиг захисників України звернулися до присутніх голова Ківерцівської райдержадміністрації Алла Гонтар, голова Ківерцівської райради Олександр Гурський та Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов. І, найперш, ці слова адресувались рідним загиблих героїв-захисників. Їм були вручені квіти та посвідчення про присвоєння, згідно рішення Волинської обласної ради від 10.09.2020 № 31/3 за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові, звання «Почесний громадянин Волині» (посмертно) загиблим (померлим) жителям Ківерцівського району (учасникам АТО/ООС):

- Волосу Андрію Олександровичу, Герою України – загинув 28 червня 2018 року поблизу селища Південне Донецької області;

Зарадюку Володимиру Володимировичу – загинув 22 травня 2014 року поблизу міста Волноваха Донецької області;

Калушу Руслану Петровичу – загинув 01 серпня 2014 року поблизу села Мар’янівка Старобешівського району Донецької області;

Камінському Марісу Айдиновичу – загинув 03 лютого 2017 року поблизу міста Авдіївка Донецької області;

Карпюку Андрію Миколайовичу – загинув 03 квітня 2015 року поблизу міста Авдіївка Донецької області;

Куруці Сергію Івановичу – загинув 27 серпня 2014 року поблизу міста Іловайськ Донецької області;

Мельничуку Віктору Миколайовичу – помер у жовтні 2015 року в зоні проведення антитерористичної операції;

Михайленку Віталію Ігоровичу – загинув 08 серпня 2014 року поблизу села Степанівка Шахтарського району Донецької області;

Михайлову Олегу Миколайовичу – загинув 21 липня 2014 року поблизу селища Георгіївка Луганської області;

Скірі Ігорю Антоновичу – загинув 23 грудня 2015 року поблизу села Єлизаветівка Донецької області;

Степанову Дмитру Михайловичу – загинув 03 квітня 2015 року поблизу міста Авдіївка Донецької області;

Ясану Юрію Володимировичу – загинув 13 листопада 2015 року поблизу міста Курахове Донецької області.         

Такий же статус було присвоєно загиблим жителям району, учасникам  Революції Гідності Тарасюку Івану Миколайовичу та  Мойсею Василю Михайловичу, які загинули 20 лютого 2014 року у м. Київ.

  • Життя кожної людини безцінне, - зазначив Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов. – А те, що зробили ці воїни, - справжній подвиг, бо вони першими стали на захист України! Вони пішли у Вічність зі славою воїна-захисника і назавжди залишаться у пам’яті вдячного українського народу. Безчестя й забуття, як підтверджує багатовікова історія людства, очікує тих, хто чинить на землі всілякі злодіяння, - загарбників.

На захист рідної землі стали у роки Другої світової війни й ті воїни, останки яких цьогоріч було знайдено у Ківерцях під час будівельно-ремонтних робіт. Тому знаково, що саме цього дня, під звуки Державного Гімну України, з військовими почестями, відбулося перепоховання їхнього праху на алеї Слави Меморіального комплексу у міському парку.

Панахиду за загиблими відслужили декан Ківерцівського деканату ПЦУ настоятель собору Покрови Пресвятої Богородиці м. Ківерці протоієрей Іван Семенюк та клірик собору протоієрей Юрій Троцюк.

Отець Іван Семенюк, звертаючись до присутніх, зауважив:

  • На жаль, нам не відомі імена цих воїнів, як і те чи вони були хрещеними, якої національності. Проте ми ховаємо їх за Господніми заповідями і за християнським звичаєм, бо вони відійшли від нас жертовною любов’ю воїна-захисника, віддавши життя заради спасіння інших, що є проявом найбільшої любові.

Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов наголосив:

- Недаремне в народі кажуть, що війна триває доки не похований останній солдат. Як бачимо відлуння Другої світової, попри сплин майже восьми десятиліть, докочується до нас й досі: то нерозірваними снарядами, або ж знайденими залишками безіменних захисників. Але ж безликою масою вони були лише для тих, хто розпочав війну й намагався будь що довести свою зверхність над світом. А насправді ці голі й босі та неозброєні воїни мали родини та власні імена, якими нарекли їх батьки від роду. Тому наш обов’язок їх поховати у рідній землі, аби їхні душі віднайшли Вічний спокій.

Заступник голови Волинської обласної організації ветеранів України Геннадій Гулько передав до Ківерцівського краєзнавчого музею документи, які допоможуть у пошуковій роботі по встановленню невідомих місць поховань воїнів Другої світової та їхніх імен. Адже на території Ківерцівщини  у той період точилися жорстокі бої і з обох воюючих сторін, за офіційними даними, загинуло понад 200 тисяч вояків.

Керівник пошукового загону «Відродження» громадської організації історико-пошукового об’єднання «Невідомий солдат» полковник запасу Збройних Сил України, учасник АТО Вадим Дорофеєнко розповів про те, як тривала з березня по серпень пошукова робота з виявлення останків тридцяти бійців Червоної Армії, серед яких – одна жінка. Він зазначив, що цього дня вшановуємо всіх воїнів, які захищали нашу землю.

>>>ФОТОГАЛЕРЕЯ<<<



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних