Пошук

Ківерцівська громада – шлях до НЕФКО

Дата: 09.11.2020 11:00
Кількість переглядів: 610

 

У засобах масової інформації зарясніла інформація про перемогу Ківерцівської міської ОТГ у конкурсі проєктів НЕФКО, проте жодним чином не розповідається про суть цього проєкту та скільки часу тривав період його підготовки. То що ж, насправді, криється, за такими бравурними сполученнями слів «переможець конкурсу проєктів» - в інтерв’ю з Ківерцівським міським головою Володимиром Жгутовим.

- Ідея долучитися до конкурсу проєктів НЕФКО – Північна Екологічна Фінансова Корпорація – розпочалася давно, - розповідає Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов, - років три тому, саме після зустрічі у Луцьку, в 2017 році, (за сприяння радника з технічних питань Михайла Харка) з офіційним представником компанії в Україні – Олександром Дебоєм. Зокрема пан Дебой детально розповів про програми, які фінансуються цією міжнародною фінансовою організацією, та умови позик від НЕФКО.

- Але ж нині в Україні працює багато грантодавців, чому саме НЕФКО?

- Так, справді, нині тому хто «стукає», тому можуть «відкрити» двері в багатьох проєктах. Проте умови різні. І, зачасту, не зовсім прийнятні для громад з незначним бюджетом розвитку, бо потребують співфінансування з бюджетів різних рівнів або ж корпорації виставляють додаткові, жорсткіші, умови для убезпечення своїх фінансів. Натомість НЕФКО пропонує позику, зокрема по програмі “Енергозбереження,” – під 3-4% річних з можливістю списання тіла кредиту 30-40%. Проєкти реалізовуються лише в комунальних будівлях: енергоефективні проєкти у дитячих садках, школах, спортивних закладах. Мінімальний розмір - 350 000 гривень. Позика надається у місцевій валюті і повертається у місцевій валюті. Максимальна сума позики - до 90% від загальної вартості проєкту. Тривалість проєкту - 4-5 років.

- Чи довго тривала підготовча робота?

- Період консультацій під час двосторонніх зустрічей, визначення найпроблемніших точок в енергозбереженні бюджетних установ, детального вивчення фінансової спроможності громади був тривалим. Дещо затягнувся цей процес із створенням Ківерцівської об’єднаної територіальної громади. Після цього робота значно активізувалася – було визначено два об’єкти – загальноосвітню школу у Суську та будинок культури у Муравищах.

        В результаті серйозних комунікацій з фахівцями будівельної галузі, спеціалістами енергозберігаючих технологій, копіткої аналітичної роботи об’єктом підготовки проєкту було визначено загальноосвітню школу с. Суськ. Таким чином, колективом Ківерцівської міської ради була сформована заявка на участь у конкурсі проєктів. Завдячуючи конкурсній комісії міжнародної фінансової корпорації НЕФКО, яка зважила на те, що Ківерцівська об’єднана територіальна громада нещодавно створена, ухвалила рішення про надання коштів для реалізації цього проекту у якості гранту, а не кредитування, тобто без співфінансування з місцевого бюджету.

- Володимире Володимировичу, а коли розпочнеться реалізація проєкту?

- Фінансування цього масштабного проєкту розпочнеться уже в наступному, 2021-му, році.

- Які саме енергоощадні заходи в освітньому закладі с. Суськ передбачені в процесі його реалізації?

- Передбачено низку суттєвих заходів: заміну та утеплення покрівлі; блискавкозахист; обробку дерев’яних конструкцій протизаймистими засобами; утеплення зовнішніх стін школи; заміна усіх дверей та вікон на нові, енергоощадні і сертифіковані; ремонт зовнішньої каналізаційної мережі; ремонт кухні та заміна кухонного обладнання й інші супутні будівельні роботи.

- Чому вирішили реалізовувати проєкт з реконструкції будівлі сільської школи?

-  Метою реалізації співпраці з НЕФКО є надання якісних освітніх послуг дитині незалежно від того, де вона проживає: у місті, чи в селі. Адже одним із першочергових завданнь органів місцевого самоврядування - створити для всіх учасників освітнього процесу комфортні умови, аби діти навчалися у теплій, охайній, чистій сучасній школі. Зауважу, що реалізація цього проєкту є одним із вагомих кроків по запровадженню Стратегії розвитку ефективної мережі закладів загальної освіти Ківерцівської міської ради для надання якісних освітніх послуг на 2020-2024 роки.

Варто зазначити, що паралельно з цим напрямком придбано новий шкільний автобус для школи с. Суськ та розпочато ремонт доріг задля безпечного підвезення дітей до навчального закладу.

- На цьому співпрацю з НЕФКО буде припинено?

- Сподіваюся, що буде продовжена, і наступним етапом мала би бути реконструкція четвертої міської школи.   

  

 

 

 

 

НЕФКО • Північна Екологічна Фінансова Корпорація. НЕФКО є міжнародною фінансовою організацією, утвореною у 1990 році Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією і Швецією. • НЕФКО фінансує широкий спектр екологічних проектів у Центральній та Східній Європі, включаючи і Україну. • НЕФКО управляє фондами у розмірі більше 400 мільйонів Євро, а інвестиційний портфель Корпорації налічує близько 350 малих та середніх проектів у різних галузях промисловості. • Неприбутковий тип діяльності. Наша мета – зменшення антропогенного впливу на довкілля. • Спрямованість на малі та середні проекти. • Рамкова угода з НЕФКО була ратифікована Верховною Радою України в 2010 році. НЕФКО Субсидоване фінансування для України • Програма “Чисте Виробництво ” • Однією з програм, яку НЕФКО пропонує на сприятливих умовах для проектів, що ведуть до покращення використання природних ресурсів в Україні, є програма кредитування “Чисте Виробництво”. • Чисте виробництво загалом досягається шляхом удосконалення технології, виробничих методів та оновлення обладнання. • Повернення позики прямо пов’язане із заощадженнями в результаті інвестиції. Програма Чисте Виробництво • Максимальна сума позики - 350 000 Євро. • Валюта – Євро. • Максимальна сума позики - до 90% вартості проекту. • Відсоткова ставка - 6% річних. • Забезпечення застави - 125% від суми позики. • Повернення позики - рівними щоквартальними внесками. • Максимальний термін окупності - 4 роки. • Можливість відстрочки погашення на період будівельних робіт. • Стандартна документація – Договір Позики. • Закупівлі на тендерній основі – Північні компанії теж можуть залучатися.

Приклади проектів ЧВ, затверджених НЕФКО в Україні Проекти державно-приватного партнерства • Відновлення 5-ти котельних, що постачають тепло для лікарні, поліклініки, дитячого садка і школи у Східній Україні через енергосервісну компанію. – Інвестиція - 558 000 Євро – Фінансування НЕФКО - 350 000 Євро – Річна економія - 242 000 Євро – Період окупності - 2,31 роки • Впровадження газової когенераційної установки для забезпечення власних потреб інвестора в електроенергії, а також для продажу тепла для міського басейну в Центральній Україні. – Інвестиція - 385 000 Євро – Фінансування НЕФКО - 350 000 Євро – Річна економія -109 000 Євро – Період окупності 3,53 роки • Умови позик програми “Енергозбереження” - Проекти тільки в комунальних будівлях - Енергоефективні проекти у дитячих садках, школах, спортивних закладах, освітлення вулиць – Мінімальний розмір - 350 000 Гривень і максимальний - 3 000 000 Гривень – Позика надається у місцевій валюті і повертається у місцевій валюті – Максимальна сума позики - до 90% від загальної вартості проекту – Відсоток - 3% річних. – Тривалість проекту - 4-5 років.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.