Відбулося відкриття виставки «Захистимо пам'ять: захист та меморіалізація масових поховань часів Голокосту в Україні»

Дата: 28.01.2021 13:55
Кількість переглядів: 1367

 

Фото без опису27 січня у День вшанування жертв Голокосту у Ківерцівському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Захистимо пам'ять: захист та меморіалізація  масових поховань часів Голокосту в Україні». Виставку було підготовлено Фондом Меморіал вбитих Євреїв Європи у співпраці з Українським центром вивчення історії Голокосту  за фінансової підтримки Міністерства закордонний справ Німеччини.  Презентувала виставку директорка музею Оксана Сущук , як локальна координаторка  проєкту  на території Західної України:

"виставка «Захистимо пам'ять  є частиною міжнародного проєкту, який передбачає облаштування забутих масових поховань євреїв та ромів як місць пам’яті та інформації. Завдяки реалізації цього проєкту  на територрії Волинської області  було збудовано Меморіали жертвам Голокосту у с. Прохід, Бахів, Кисилин.  У міста і села Волині починає  повертатися пам'ять про Голокост -  «Голокост від куль» -  коли з початком німецько-радянської війни розпочалися масові розстріли усього єврейського населення регіону.  Загалом було знищено понад 1900 єврейських громад , місць масових захоронень є ще більше. Сьогодні постала проблема у гідному їх вшануванню та захисту.  Як продовження цієї роботи  співробітники Ківерцівського краєзнавчого музею підготували інформаційні стенди і про місця пам’яті жертв Голокосту на території Ківерцівської громади – це Софіївка (Трохимброд) та  Тростянець."

 Міський голова м. Ківерець Олександр Ковальчук  у своєму виступі зауважив:

"відкриття виставки є знаковою подією в громаді і свідчить, що  пам’ять про жертви Другої світової війни, незалежно від їх походження і віросповідання, є важливою.  Бо це – наша історія. Євреї жили на території громади і наш обов’язок пам’ятати це. Ми вітаємо та підтримуємо ініціативи нашого Ківерцівського музею  у вивченні, дослідженні, поширенні інформації про  жертви Голокосту і сприятимемо  цій роботі."

 Голова Луцької районної ради  Олександр  Омельчук  сказав:

"Голокост – це світова трагедія і Україна не стоїть осторонь у справі вшанування жертв. На Ківерцівщині є чимало місць масових захоронень і вони потребують досліджень та  впорядкувань, це і Трохимрод ( Софіївка) і Олика.  Наш обов’язок дбати про ці об’єкти , бо вони є частиною історико-культурної  спадщини нашого народу."

Присутнім було показано короткі відеоролики  про церемонії відкриття  Меморіалів жертвам Голокосту та геноциду ромів на території Житомирської області та повідомлено  про подальшу підтримку Фондом вбитих євреїв Європи  місцевих ініціатив щодо облаштування місць пам’яті загиблих під час Голокосту на території Волині і  Ківерцівської громади зокрема.

До присутніх зі словами вдячності звернувся Голова іудейської ортодоксальної громади міста Луцька Мойше Меєр Матусовський, який побував на заході разом зі своєю дружиною Ханною Матусовською.

"Я - українець і я - іудей. Я люблю цю землю і свій народ. Я вдячний цій ВЕЛИКІЙ  маленькій жінці , пані Оксані Сущук, за тещо вона повертає пам'ять про євреїв , повертає нам наше минуле. Завдяки їй ми не лише багато дізналися про минуле нашої єврейської громади, а й віднайшли втрачені і забуті сторінки історії нашої родини. Мій дідусь і дідусь моєї дружини пройшли Аушвіц, інші нацистські концтабори. Їм вдалося врятуватися і вижити, які і деяким іншим євреям під час Голокосту -  завдячуючи місцевим українцям і полякам, які ризикуючи власним життям і життям своїх родин пішли на цей крок. Їм присвоєно звання Праведників народів Світу. Бо рятуючи одне життя, вони врятували весь світ."

Голова громадської організації «Терне Рома» Тетяна Логвинюк у своєму виступі зауважила:

"нацисти і на Волині вбивали ромів і тут теж є чимало ромських поховань, які потребують  уваги і захисту. Завдяки проведеним дослідженням таких краєзнавців як Іраіда Маданць та Галина Марчук, Михайло Тяглий ми вже знаємо про них і надіємось на підтримку місцевої влади на гідне вшанування нічому невинних вбитих людей."

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини У Волинській області Любов Сітовська  повідомила, що  у підготовленій  доповіді Уповноваженого велика увага приділяється роботі усіх державних органів влади  з національними меншинами. Також є розділ про заходи у відновленні історичної пам’яті про життя і минуле ромської та єврейської громад. Тому виставка є дуже актуальною і я вдячна за  запрошення відвідати її. Також слід підкреслити, що ми з уважністю ставимося і підтримуємо місцеві ініціативи у напрямку вшанування пам’яті ромських та єврейських жертв Другої світової війни. 

На завершення заходу заступником міського голови Віктором Лисюком повідомлено про ініціативу депутата Верховної Ради Ірини Констанкевич започаткувати відзначення на державному рівні Дня вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. У проекті постанови нардепа пропонується відзначити цей день 14 травня.

У заході також взяли участь представник підрозділу Волинської обласної адміністрації управління з питань культури, релігій та національностей  Василь Гайдук, заступник голови ківерцівської районної адміністрації Цисюк Микола, керуючий справами Луцької районної ради Андрій Лев, заступник міського голови Юрій Тананайський, секретар Ківерцівської міської ради Оксана Баранович, директорка Волинського обласного краєзнавчого музею Оксана Важатко, директорка Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Людмила Стасюк, партнер та юридичний консультант проєкту «Захистимо пам'ять», голова Асоціації землевпорядників Волині Світлана Шеремета.

Виставки експонуватиметься до 1 березня. Запрошуємо усіх зацікавлених відвідати Ківерцівський краєзнавчий музей.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних