Пошук

Про роботу Ківерцівського краєзнавчого музею у 2020 році

Дата: 16.02.2021 15:46
Кількість переглядів: 778

 

У 2020 році  завершився процес переходу музею у комунальну власність Ківерцівської міської об’єднаної територіальної громади. З липня 2020 р.  очолила музей  Сущук Оксана Петрівна ( у результаті проведеного публічного конкурсу на заміщення вакантної посади директора), було проведено реєстраційні дії та внесено зміни до установчих документів юридичної особи Ківерцівський краєзнавчий музей, затверджено статут (нова редакція) комунального закладу.

У зв’язку з поширенням пандемії коронавірусу та із запровадженням тривалих обмежень у діяльності  установ культури (музеїв зокрема), введенням жорстких карантинних заходів упродовж звітного періоду, відбулися і зміни у роботі музею. Зокрема частково перейшли на дистанційні формати  (згідно виданого наказу керівника закладу), у літньо-осінній період організовували відкритий простір на подвір’ї музею, брали участь в онлайн проєктах.

   Експозиційна та  виставкова робота.

За звітний період було оновлено експозицію  трьох зал: природничої, етнографічної та виставкової № 4. Інші поповнювалися новими експонатами.

Загалом експонувались 1578 предметів з основного та науково-допоміжного фонду. З них на виставках у музеї 1428 одиниць  і 150 поза ним.

Зокрема співробітниками музею було підготовлено 7 виставок:

  1. Художня виставка “Перші мотиви”. Автор - Анна Сахарчук, учениця 11 класу Ківерцівської експериментальної Всеукраїнського рівня школи І-ІІІ ступенів (грудень 2019 – лютий 2020)
  2. Фотовиставка “Барви Полісся”. Автор -  Валерій Мельник  заслужений журналіст України, м. Луцьк. (лютий 2020).
  3. Художня виставка Рідний край полонив моє серце. Автор – Наталія Вальчук, с. Ківерці (лютий-березень 2020).
  4. Тематична виставка «Прапор України – честь, воля, єдність» (До Дня державного прапору України, До Дня незалежності України, До Дня  пам’яті загиблих захисників України, 23 серпня – 30 вересня 2020).
  5. Фондова виставка «Вишитий рушник  ? оберіг українського козацтва» (14 жовтня – 30 листопад 2020).
  6. Тематична виставка «Традиційне покуття ківерчан» (грудень 2020)
  7. Фондова виставка «Новорічні листівки 60-70 років ХХ ст.» (грудень 2020).

Поза музеєм виставки експонувалися у семи місцях, а саме:

  • 2 виставки військових  та етнографічних експонатів  на військових реконструкціях  ВІГ «Азимут» у Київській та Волинській областях (літо 2020),
  • Виставка «Прапор України – честь, воля, єдність», під час урочистостей до Дня Прапора України (м. Ківерці, площа В’ячеслава Чорновола, 23 серпня 2020),
  • Виставка  військових предметів  під час урочистостей до Дня Незалежності України (м. Ківерці, на вулиця Незалежності, 24 серпня 2020),
  • Виставка «Вишитий рушник – оберіг українського козацтва» (м.Ківерці, на подвірї Святопокровського храму,14 жовтня 2020),
  • у   Луцькому ДНЗ №7 «Музичні барви дитинства» (Луцьк, грудень 2020).

 

Науково-дослідницька робота.

Упродовж  звітного періоду було розроблено три тематико-експозиційні плани, які були затверджені директором О. П. Сущук:

  1. «Етнографічні сторінки Ківерцівщини»,
  2. «Природно-заповідна спадщина Ківерцівщини: історія та перспективи»,
  3. «Майдан та АТО – неоголошена війна за незалежність».

Також наукові співробітники музею працюють над науковою розробкою

  • Теми «Втрачені населенні пункти Ківерцівської ОТГ у результаті військових конфліктів ХХ ст.»
  • Проект «(Не)Відомі жіночі обличчя Ківерцівщини», вивчення і аналіз творчості і біографій письменниці Габрієлі Запольської, художниці Лідії Спаської, співачки Хелєни Майданєц.
  • Формування банку даних про репресованих жителів Ківерцівщини у ХХ ст.
  • Складання історичної карти місць військових і цивільних поховань у роки Другої світової війни.
  • Створення  бази даних облікованих і необлікованих об’єктів історико-культурної спадщини Ківерцівського ОТГ.
  • Інформаційних папок про учасників, ветеранів та загиблих у результаті військового конфлікту на Донбасі.

Співробітниками продовжили роботу над дослідженнями  фондів та публікацій результатів. Було опубліковано 2 статті:

  1. Сущук  О. Сидорчук Юрій Володимирович – Герой Небесної Сотні, Герой України // Календар знаменних і пам’ятних дат Волині 2021.
  2. Сущук О. Рецензія на книгу М. А. Михалевича «Історія нескореного села Кортеліси» // Ратнівщина.

Участь у пошукових та науково-дослідних проєктах:

  • Співробітники взяли участь, як наукові консультанти,  у проведенні дослідницьких та ексгумацій них робіт щодо виявлення комплексу поховань воїнів-червоноармійців (серед них одна жінка), які загинули під час Другої світової війни  у бою з німецькими окупантами. Партнери-організатори : Ківерцівська міська рада, пошуковий загін “Відродження”, ГО “Історико-пошукове об’єднання “Невідомий солдат”, літо-осінь 2020 р.
  • Як науковий консультант, директорка музею – Сущук Оксана, є багаторічним партнером в реалізації проєкту «Захистимо пам'ять: меморіалізація місць масових захоронень часів Голокосту» на території Західної України. Реалізується з 2011 р. за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини  та Фонду Меморіал вбитих євреїв Європи ( м. Берлін).
  • Співробітники є партнерами проєкту «Волинь. Міжкультурний фронтир 2020», реалізований ГО «Волинською обласною організацією Українського товариства охорони пам’яток історії і культури». У рамках реалізації проєкту співробітниками музею було опрацьовано матеріали  Волинського держархіву, Житомирського та опублікованого «Архіву  Юго-Западной Росии», відібрано і систематизовано архівні документи стосовно історії Ківерцівщини.

 

Науково-фондова робота.

 У музеї станом на грудень 2020 року обліковується 3631одинці основного фонду – державної частини Музейного фонду України  та  2064 предметів науково-допоміжного фонду. У 2020 році до основного музейного фонду надійшло 319 одиниць.   Серед них оригінальні предмети, передані різними громадянами на постійне місце зберігання, у тому числі  з громадського музею Ківерцівської середньої школи  №4,  у зв’язку з ліквідацією останнього, а також особистого фонду краєзнавиці, відомої громадської діячки Н. Ф. Корнійчук.

 Також у звітний період було проведено звірення наявності предметів і матеріалів науково-допоміжного фонду  з фондо-обліковою документацією  Ківерцівського краєзнавчого музею, відповідно до Міністерства культури України від 16.04.18 №326.

Крім письмового обліку ведеться електронна картотека експонатів. Робота організована відповідно до Інструкції з організації обліку музейних предметів, затвердженої наказом Міністерства культури України 21.07.2016 №580.

Налагоджено контакти з громадськими музеями Ківерцівщини, оглянуто їх експозиції. Надано методичні рекомендації щодо правил зберігання та використання оригінальних експонатів. У грудні місяці взято на тимчасове зберігання 98 одиниць музейних предметів  з етнографічного музею ЗОШ І-ІІІ ст. с. Грем’яче та 311 одиниць з історичного музею «Витоки» с. Жидичин, у зв’язку з реорганізацією закладів.

 

Науково-освітня і просвітницька робота.

У 2020 році співробітники музею взяли участь у низці науково-освітніх та просвітницьких заходів. Зокрема:

  • Оглядова та інформаційна екскурсія по об’єктам історико-культурної спадщини Ківерцівської ОТГ  за участі доцента кафедри археології історичного факультету ВНУ імені Лесі Українки С. Д. Панишка.
  • Презентація книги «Бібліотека – свідок і творець історії краю» - дослідницьку колективну працю бібліотекарів Ківерцівщини та місцевих краєзнавців про історію створення й розвитку книгозбірень краю ( 30 вересня,  Центр позашкільної освіти м. Ківерці).
  • Науковий семінар для вчителів «Деконструкція уявлень про Другу світові війну (до 75 –річчя закінчення Другої світової війни).
  • Лекція О. П. Сущук : Інтеграція Західної України в радянську тоталітарну систему 1944- 1945 рр.: механізми, форми і методи». 17-20 листопада, м. Дніпро).
  • Науковий  семінар «Простір спадщини: єврейський цвинтар і міська історія» (25 листопада, Торчинський історичний музей імені Г. О. Гуртового)
  • Перегляд і обговорення документального фільму польського режисера Лукаша Чайки „Про звірів та людей” (2019), що відбулося в рамках роботи чергового мандрівного фестивалю з прав людини Docudays UA (2 грудня, Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки )
  • онлайн екскурсія музеєм та запис освітньої програми «Фемінізм і (а)моральність і творчість Габріелі Запольської»  у рамках реалізації заходів ІІІ Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» (22 грудня https://youtu.be/MKaMjrrIIv0)

 

Відкрито сторінку «Ківерцівський краєзнавчий музей» на сайті Ківерцівської окремої  територіальної громади https://kivrada.gov.ua/kivercivskij-kraeznavchij-muzej-13-41-58-04-01-2021/ . Сторінка використовується для інформування громадськості про заходи і події, відкриття виставки та іншу роботу музею, до вирішення питань створення і функціонування власного сайту установи.

 

Матеріально-технічна база.

Упродовж 2020 року жодних капітальних і поточних ремонтів у музеї не здійснювалося, було виділено коштів і відповідно витрачено на закупівлю товарів на суму 15 000,00 грн. Станом на грудень 2020 року

  • наявні 8 експозиційних кімнат, у тому числі конференц зала, які обладнанні для експозицій і виставок, проведення культурно-освітньої роботи, забезпечення належного рівня обслуговування відвідувачів; для роботи наукових працівників музею  є  2 кабінети, які потребують ремонту та оновлення матеріально-технічних засобів.
  • Музей потребує відповідно обладнаних приміщень для зберігання, консервації та реставрації музейних предметів (наразі використовується господарське приміщення та частина однієї експозиційної зали. Питання про надання таких приміщень стоїть на розгляді у керівництва Ківерцівського ОТГ.
  • Музей не має огорожі, тому фасад та територія потерпає від хуліганських та вандальних дій з боку невідомих осіб, відсутній  пандус, вирішується питання заміни охоронної сигналізації, протипожежні засоби наявні.

 

Фінансова забезпечення.

 Бюджетні призначення на 2020 рік

Планові  - 330 000, 00 грн.

Фактичні – 330 000, 00 грн.

Кількість працюючих: 2 наукових працівники (директор, старший науковий співробітник) та 1 технічний працівник.

 

 

 

Директорка                                                                    Оксана Сущук

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.