Пошук

Зустріч з РУХом

Дата: 20.08.2021 15:16
Кількість переглядів: 880

 

Фото без описуНайцікавіші зустрічі – це зустрічі з носіями історії. Сама така зустріч з ветеранами, учасниками та активістами ківерцівського осередку Народного руху України відбулася у краєзнавчому музеї 19 серпня 2021 р. 

Спокійна  атмосфера музею,  зала з виставкою «історичних» прапорів громади спонукали відвідувачів до невимушеної розмови та спогадів  про зародження рухівського осередку на механічному заводі у Ківерцях наприкінці 80-х років, про перепони і неприємності, які вчиняла тогочасна комуністична влада, про ризики та небезпеку проявів рухівцями національної свідомості та прагненні виголошення  українських самостійницьких ідей. Розповіді були пересипані численними особистими історіями, переживаннями та емоційними відступами, проте цінність та унікальність їх не обговорюється.  Адже серед виступаючих  - Микола Косинський, Ігор Космина, Григорій Павленко,  Олеся Ковальчук, Віра Старчук, Ніна Гуцуляк, Надія Васильєва, Іван Стецькович, Андрій Балаєскул, Ігор Бондарук, Богдан Семенович, Олександр Юнчик, Микола Марценюк, Ігор Мисковець.

Саме ці люди є обличчям нашої новітньої історії, історії творення нашої держави та історії розвитку нашої громади. Адже завдяки ветерану Руху Петру Вілінцю та голові ківерцівського осередку Ігорю Мисковцю  та подарованому ними музею «першого» державного прапора, виготовленого таємно рухівцями механічного заводу у радянський час, була започаткована музейна колекція стягів Ківерцівщини.  Вона стала основою виставки «Прапор України – честь, воля єдність», яка отримала відзнаку на Дванадцятій обласній рейтинговій акції «Музейна подія року  на Волині – 2020».

На завершення зустрічі учасники пообіцяли і надалі поповнити фонди Ківерцівського музею новими експонатами, які неодмінно будуть використані у експозиціях і сприятимуть поширенню інформації про Народний Рух України та громадську активність ківерчан у здобутті незалежності.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних