Пошук

Відбулася науково-розвідувальна експедиція до містечка Трохимброд

Дата: 02.11.2021 11:32
Кількість переглядів: 1925

 

Нещодавно відбулася науково-розвідувальна експедиція до місця розташування колишнього єврейського поселення – містечко Трохимброд (Софіївка),  яке існувало на Ківерцівщині поблизу сіл Журавичі, Домашів, Тростянець, Лопатень, Яромель, Клубочин, Пшебраже, Озеро, Сильно, Городище, колонії Юзефін. Поселення виникло  у 1810 році, як результат «єврейської» політики Миколи І. Було побудоване, заселене і кероване повністю євреями.  У 1927 році у штетлі було зведено декілька десятків будинків, синагога,  школа, промислові будівлі, 2 млини, олійниця, маслозавод, фабрика гребінців, кольорового скла, бійня.  У часи Голокосту (1941-1944 рр.) містечко було повністю знищене, а його жителі – понад 2 тисячі осіб, вбиті і захороненні у декілька масових могил. Сьогодні це лише напів заболочена місцевість з великорослою травою і лісом, означена лише п’ятьма пам’ятними знаками.

Мета експедиції полягала у спробі  візуального обстеження території, окреслення меж застосування можливого неінвазивного дослідження за допомогою сканеру LIDAR, з’ясування стану пам’ятних знаків та відповідності маркування ними розстрільних ям, а також налагодження тісної співпраці у справі формування ініціативної групи  щодо створення місць пам’яті «містечко Трохимброд» в межах реалізації міжнародного проекту «Мережа Пам’яті» за підтримки Фонду Меморіал вбитих євреїв Європи ( м. Берлін), Українського центру вивчення історії Голокосту (м. Київ), ГО «Інша освіта» та Міністерства Закордонних справ Німеччини.

У заході взяли участь  Оксана Сущук – директорка Ківерцівського краєзнавчого  музею, Юрій Тананайський – заступник міського голови міста Ківерці, голова ГО «Волинські старожитності», археолог – Олексій Златогорський, директор Ківерцівського  Національного природного парку  «Цуманська пуща» - Віталій Деркач та його співробітники: Марія Подзюбанчук, Михайло Доридор, Володимир Лойко, а також  представники Меморіального музею Голокосту (Вашингтон) – Дмитрій Панто та Бартоломей Гарба (Польща).

Нам вдалося не лише оглянути територію колишнього містечка, а й спробувати оцінити і проаналізувати можливості кожного учасника ініціативної групи. Зокрема, завдяки нашому провіднику Володимиру Лойку, ми оглянули не лише  п’ять пам’ятних знаків, встановлених у різні часи, а й змогли побувати на місці старого кіркуту – єврейського кладовища, де ще можна побачити залишки мацев – єврейських надгробків. Великою вдачею для нас стали неймовірні знахідки – куля часів Другої світової війни (можливо пов’язана з розстрілами), частина залізної клямки –засуву до воріт чи будинку, залишки посуду. Ці речі неодмінно поповнять експозицію Ківерцівського музею  про історію Трохимброду.

Найвагомішим результатом експедиції стало початок формування міцної ініціативної групи з істориків-науковців, які займуться пошуком архівних матеріалів, аналізом  документальних джерел та систематизацією історичних досліджень про Трохимброд, археологів  та пам’яткознавців, які куруватимуть питання точної локалізації місць масових поховань, представників місцевих органів самоуправління, які вирішуватимуть проблеми адміністративного захисту об’єктів та екологів-природоохоронців, які спробують поєднати різні тематичні напрямки і форми можливих туристичних маршрутів та сприятимуть популяризації такого важкого і важливого об’єкту культурної спадщини Ківерцівщини.

Надіємось, що незабаром Трохимбрід буде особливим місцем меморіалізації жертв Голокосту, а також, завдяки зусиллям активних громадян, стане неймовірно цікавим  об’єктом туристичної дестанації Ківерцівської громади.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.