В Ківерцівському краєзнавчому музеї були проведені майстер класи для вимушених переселенців та жителів нашої громади

Дата: 17.04.2022 11:30
Кількість переглядів: 528

 

Фото без описуКіверцівський краєзнавчий музей, як і більшість комунальних закладів нашої громади, з початком активної фази російсько-української війни переформатував свою роботу. Зокрема музей скерував свої зусилля на потреби захисту і збереження культурних цінностей та роботу з вимушеними переселенцями.

Завдяки ініціативі Людмили Костюк – місцевої майстрині з  гончарства, у музеї 7 та 14 квітня були проведені майстер класи з ліплення глини для вимушених переселенців та жителів нашої громади. Безкоштовні заняття відвідали дітки та їх батьки з Рубіжного, Краматорська, Дружківки, а також місцеві школярі. Для останніх була встановлена оплата, а отримані кошти були переказані на потреби окремого підрозділу ЗМСУ (про що на своїй фейсбук сторінці прозвітувала Людмила Костюк).

Ліплення з глини є дуже цікавим видом мистецтва і дозволяє емоційно зміцнитись та відпочити.  Коли у руках глина,  через тактильні відчуття, виникає потреба сконцентрувати свою увагу саме на процесі ліплення, не думати про пережиті страхи та негативні емоції, а намагатися зробити усе, щоб вийшов гарний виріб. Крім того,  ліплення допомагає розвивати уяву, стимулює мозкову пам'ять, відчуття та сприймання. У майстер класі взяли участь не лише діти, а й їхні батьки. Коли у діток не завжди виходило те, що хотілося б зліпити, то підключалися дорослі. Вони теж  потребували емоційної реабілітації і намагалися зробити щось гарне. 

Цікаво, що відвідувачі не ліпили іграшки. Вони ліпили свої історії. Один хлопчик ліпив війну – танк,  інший  - свою мрію потрапити у «динопарк», ще інша родина - песика, якого довелося, мабуть залишити вдома… Майстриня Людмила цілком розуміла, що працює з особливою категорією відвідувачів і у особливий для нас усіх час. Тому варто відмітити її досвідчені навики у роботі, що виявлялось у підтримці, підбадьорюванні, налаштуванні спокійної атмосфери,  почутті безпеки та вільному вияву емоцій.

Відвідувачам дуже сподобалось заняття з Людмилою Костюк. Тому було прийнято рішення про проведення таких майстер класів з ліплення глиною щотижнево, об 11 годині у четвер. Усі роботи, зроблені дітьми залишаються поки у музеї і готуються до обпалення у печі майстрині, щоб зробити їх міцнішими. Вони обов’язково повернуться згодом до своїх творців.

Маєм надію, що такі заняття  допоможуть нашим співгромадянам, яким довелося пережити жахи війни і вони з приємністю будуть згадувати наші зустрічі в Ківерцівському музеї. А зібрані з майстер класів кошти ще на крок наблизять нас до ПЕРЕМОГИ! СЛАВА УКРАЇНІ!

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних