СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ

Дата: 02.05.2022 15:28
Кількість переглядів: 380

 

Фото без описуПогляд дитини-сироти неможливо сплутати з іншим. Він особливий — це  погляд дитини, якій не вистачає турботи і любові, яку позбавили щасливого дитинства найближчі їй люди. Або жорстокі життєві обставини.

 

Сім’я є первинним та основним осередком суспільства.

Сім’я є природним середовищем для фізичного, духовного, культурного , соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього.

Виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини.  Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я , фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного  життя та праці.

 

Прийомну сім’ю  може створити як окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, так і сім’я. Вони можуть взяти на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У дитячому будинку сімейного типу спільно проживають з батьками-вихователями та виховуються не менш як 5 дітей цієї категорії. Найбільше ж може бути на вихованні — 10 дітей.

Порядки створення прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу і влаштування до них дітей регулюються відповідними постановами Кабінету Міністрів України.

Держава передбачила фінансову підтримку цих альтернативних форм сімейного виховання. Розмір грошового забезпечення становить 35 відсотків розміру соціальної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину, але не більше п’яти прожиткових мінімумів для працездатної особи і розподіляється між  батьками-вихователями рівними частинами та не більше ніж півтора прожиткового мінімуму для працездатної особи одному з прийомних батьків.

            Держава щомісячно виділяє 2,5 прожиткових мінімумів на кожну дитину, а на дитину з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімумів. Ці кошти переходять у розпорядження батьків-вихователів та прийомних батьків і витрачаються на утримання дітей.

Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками, в обов’язковому порядку мають пройти навчання, організоване обласним центром соціальних служб. До проведення спеціальних навчальних програм залучаються спеціалісти з психології, педагогіки, медицини тощо. Якщо ж хоча б один з батьків не пройшов курс підготовки потенційних кандидатів у прийомні батьки чи батьки-вихователі — родина не отримає рекомедацію на створення прийомної сім’ї чи ДБСТ.

Прийомні сім’ї та ДБСТ не залишаються наодинці зі своїми проблемами. Всі вони перебувають під соціальним супроводженням соціальних працівників, взаємодіють із службами у справах дітей. Для них передбачено комплекс послуг: і юридичних, і психолого-педагогічних, і соціально-медичних. 

Соціальні працівники здійснюють супервізії альтернативних сімей, контролюють, як дбають прийомні батьки та батьки-вихователі про здоров’я дітей, чи забезпечують їх усім необхідним для всебічного розвитку. 

Вихованці проживають і виховуються в дитячому будинку сімейного типу або прийомній сім’ї до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I-IV рівнів акредитації – до його закінчення.  

 

УВАГА! З 24 лютого 2022 року відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в Україні введено режим воєнного стану! Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 березня 2022 року № 349 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо захисту прав дітей на період надзвичайного або воєнного стану» під час дії на території України надзвичайного або воєнного стану у прийомні сім’ї та ДБСТ можуть тимчасово влаштовуватися діти, які залишилися без батьківського піклування, на умовах тимчасового влаштування в межах передбаченої граничної чисельності дітей у прийомній сім’ї чи ДБСТ.

Шановні громадяни!

Якщо вам не байдужа доля дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування  і ви готові подарувати їм щасливе дитинство — створюйте прийомні сім’ї чи дитячі будинки сімейного типу!

За детальною інформацією щодо порядку створення ПС та ДБСТ звертайтеся до  фахівців КУ «Центр надання  соціальних послуг Ківерцівської міської ради» за адресою:

45201 Волинська обл., м. Ківерці, вул. Соборності, 6 а. Тел. – 03365 21 502.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних