ОБЕРЕЖНО ШАХРАЇ: ЯК ВБЕРЕГТИСЬ І КУДИ ЗВЕРТАТИСЬ!

Дата: 24.05.2022 12:11
Кількість переглядів: 446

Фото без описуПоліція Ківерець застерігає мешканців щодо шахрайських схем видурювання грошей. Шахрайство – найлегший із незаконних способів заробляння коштів. Проте громадяни продовжують довіряти невідомим, які телефонують до них або ж в інтернеті виконують операції, за якими стоять шахраї. Поліцейські  радять, як вберегтися.

Найчастішими шахрайськими схемами є телефонні дзвінки, операції з банківськими картками та покупки товарів через інтернет, але й це ще не все.  

Розглянемо деякі види найпоширеніші на сьогоднішній день.

 

ШАХРАЙСТВА З ТАЛОНАМИ НА ПАЛЬНЕ

Фото без описуВ умовах воєнного стану, через дефіцит пального на ринку, почастішали шахрайські схеми щодо його продажу. Зокрема, до вас, на мобільний телефон,  можуть телефонувати та пропонувати талони на пальне чи гуртові партії за зниженими цінами. Шахраї називають себе нібито представниками однієї з мереж автозаправок. Аферисти втираються в довіру і просять передплату на картку та отримавши гроші зникають, залишаючи вас без талонів, пального, грошей. Або ж вам можуть продати талони на пальне, які в результаті виявляться недійсними. Перевірити такі талони можна лише на АЗС чи в офісі оператора – емітента, чим і користуються злочинці та продавши вам талони швидко зникають.

 

ПРОДАж НЕІСНУЮЧИХ ДРОВ

Фото без описуВ останні роки популярності набрали шахрайські схеми щодо продажу-купівлі дров через мережу інтернет. Вирішивши запастися деревним паливом, замість того, щоб придбати його у безпечному місці, люди шукають оголошення про збут в інтернеті. Бо, буцімто, так дешевше. Але чи завжди безпечно? У соцмережах, знову час від часу з’являються оголошення від незнайомців з подібними пропозиціями, куди дурисвіти додають навіть фейкові фото товару. Зазвичай ціна за дрова значно нижча ніж будь-де та ще й з доставкою. Однією з умов є обов’язкова передплата. Однак після того, як покупці вносять передоплату, ділки зникають. В результаті ви залишаєтесь і без товару, і без грошей.

Поради поліції:

  • Не вводьте свій пароль чи графічний ключ від телефону в публічних місцях або робіть це так, щоби ніхто не зміг підгледіти.
  • Не залишайте свої персональні дані будь-де і невідомими особам.
  • Не зберігайте документи в телефоні без будь-якого захисту. Якщо ви пересилали їх комусь у месенджері чи поштою, краще їх видалити.
  • Не передавайте НІКОМУ ваші паролі та пін-коди. Навіть представники банку не мають права запросити цю інформацію.
  • Перевіряйте застосунки, які ви завантажуєте на телефон, та не відкривайте підозрілі посилання в листах.
  • Усі закупівлі пального за безготівку варто здійснювати тільки через центральний офіс чи регіональні відділення мереж автозаправок.
  • При купівлі-продажу товарів через інтернет необхідно бути уважним. У жодному випадку не слід наперед перераховувати кошти, оплату здійснюйте лише після доставки.

Пам’ятайте, ви спроможні вберегти свої кошти від зазіхань зловмисників, потрібно бути уважними і прислухатись до порад поліцейських.

Якщо ж все-таки втрапили на гачок шахраїв – телефонуйте на 102 якнайшвидше.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних