Про сучасні й поширені види шахрайств та правила, яким потрібно слідувати, щоб уберегти себе від таких кримінальних правопорушень

Дата: 30.05.2022 09:32
Кількість переглядів: 927

 

Фото без описуЗ початку поточного року на території юрисдикції Ківерцівського відділу Луцької окружної прокуратури зареєстровано 42 кримінальних провадження  про шахрайські дії стосовно мешканців нашого регіону.

Так, чим складніша ситуація в країні, тим більше людей, які хочуть нажитися на проблемах та бідах пересічних українців.

Для цього шахраї використовують найрізноманітніші методи та способи: від простого прохання повернути помилково перекинуті гроші на мобільний, і до хитрих схем з фейковимим сайтами та розіграшами цінних подарунків.

Однак, як би там не було, в основі будь-якого обману лежать кілька стандартних схем. Ківерцівський відділу Луцької окружної прокуратури попереджає про найпоширеніші серед них, а заодно дасть поради, як вберегти свої гроші та нерви й не потрапити на гачок. Не пошкодуйте свого часу для ознайомлення із найпоширенішими схемами шахрайств, бо наступного разу перед витонченнями аферистів ви збережете не тільки свої гроші, а ще й душевний спокій.

  1. Шахрайство через телефонні дзвінки. Частіше за все людей ошукують за допомогою телефонних дзвінків. Шахраї представляються працівниками банку та повідомляють про вигадану проблему з вашою карткою або рахунком. Завдяки цій схемі, довірливі люди розголошують особисту інформацію та втрачають свої гроші.

Нажаль у Ківерцях зафіксовано випадок, коли місцевий житель розголосив особисту інформацію щодо персональних даних своєї банківської картки «нібито працівнику банка» та лишився майже 55 тис. грн.

Для того, щоб з вами цього не сталося, ніколи не повідомляйте невідомим людям конфіденційної інформації: номер картки та пароль від неї, строк дії картки та код CVC2 (номер із трьох цифр у верхній правій частині смуги для підпису. При оплаті через Інтернет введення цього номера підтверджує, що ви – справжній власник картки).

Варто пам'ятати, що справжні працівники банку такої інформації у вас не запитають. Якщо вам телефонує така підозріла особа, краще просто відключитися та перевірити інформацію за офіційним номером вашого банку, не вступаючи в діалог із шахраями.

Якщо ви все ж таки встигли повідомити якусь інформацію, одразу зателефонуйте до банку та повідомте про вашу підозру на шахрайство. Працівники банку заблокують ваш рахунок для подальшого перевипуску картки. Таким чином ви збережете ваші заощадження на рахунку.

Якщо з рахунку встигли вкрасти гроші, одразу телефонуйте в поліцію!

  1. Ваш син збив людину, дайте хабар. Відомі випадки шахрайства, коли людям під час телефонної розмови представлялися працівниками поліції та повідомляли неправдиву інформацію про те, що їх родич здійснив ДТП та пропонували “залагодити ситуацію” за допомогою грошей. Частіше за все такий обман “спрацьовував” на людях старшого віку — люди йшли на термінал та переказували ці гроші.

Для того, щоб не стати жертвою такого шахрайства, варто пам'ятати, що поліція ніколи не телефонує та не вимагає хабарів! Тож якщо ви отримали такий дзвінок, одразу телефонуйте у справжню поліцію на 102.

  1. Купівля товарів через інтернет. Купівля в інтернеті — це найпопулярніший вид інтернет-шахрайства. Найбільшу кількість грошей ківерчани втратили через “купівлю” товарів на сайтах «ОЛХ», «Фейсбук», «Інстраграм» та схожих сайтах інтернет-оголошень. Покупців приваблює більший вибір та менша ціна. Людина замовляє товар, перераховує гроші на картку, а продавець зникає.

На Ківерцівшині був випадок, коли чоловік на сайті «Фейсбук» знайшов оголошення про продаж автомобіля за низькою ціною та наперед перерахував на рахунок шахраїв більше 85 тис. грн., і таких схожих випадків найбільше в нашому регіоні.

Є шахраї, які просять переказати гроші не на картку, а на мобільний, щоб потім самостійно перерахувати чуже добро на свою картку “без зайвих слідів”. Адже такі телефони зазвичай використовують один раз та викидають, а телефонні номери реєструють на інших людей.

Від такого шахрайства вберегтися просто. Потрібно купувати речі тільки на перевірених сайтах та у перевірених продавців. І ніколи не потрібно заздалегідь повністю оплачувати товар або робити передоплату.

  1. О щасливчик! Ви виграли автомобіль! Якщо привітний голос у слухавці повідомив вам, що ви виграли новенький автомобіль, але вам потрібно перерахувати 30 000 гривень і він ваш — не поспішайте радіти, це точно шахраї. Також якщо ви отримали СМС повідомлення про великий виграш, не потрібно переходити ні за якими сумнівними посиланнями та дзвонити на невідомі номери — краще зателефонуйте в поліцію.

Застрахуватися від такого легко. Видаляєте повідомлення з призом і все. Навіть, якщо ви брали участь у якомусь розіграші, все одно перевірте його на чесність. Не поспішайте перераховувати гроші на незнайомі номери.

 

Кілька порад, як вберегтися від шахраїв:

  1. Ретельно перевіряйте інформацію, яку Вам повідомляють.
  2. Обов’язково беріть “паузу” у розмові з потенційним шахраєм, якщо він повідомляє про те, що сталося щось погане з вашими рідними.
  3. В жодному разі не панікуйте, зверніться до будь-кого з близьких за порадою або просто розкажіть про ситуацію, що сталася, оскільки, дуже часто, шахраї використовують різні психологічні техніки та прийоми для маніпуляції.
  4. Не поспішайте виконувати вказівки незнайомих Вам людей.
  5. У жодному разі не перераховуйте грошей на вказані ними рахунки.
  6. Повідомляйте поліцію про усі випадки шахрайства.
  7. Пам’ятайте, що дармовий сир тільки у мишоловці.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних