Пошук

Вишивка на картоні, ізонитка або ниткова графіка! Відома майстриня Олена Степчук провела майстер-клас у Ківерцівському музеї

Дата: 22.06.2022 14:54
Кількість переглядів: 874

 

17 червня у Ківерцівському краєзнавчому музеї відбувся майстер-клас від Олени Степчук з оригінального мистецтва – ізонитки або ниткової графіки.

Ниткова графіка – це створення зображення композицією  з на тягнутих ниток на картоні чи іншому твердому матеріалі, часто також використовують гвіздки. Цей вид мистецтва вигадали ще у 17 столітті англійські ткачі. Вони у певній послідовності забивали у дощечки цвяхи і натягували на них нитки, створюючи ажурні вироби для оздоблення житла. Найбільш популярною техніка стала наприкінці 19 століття, коли  за допомогою ниток і картону почали оформлювати вітальні листівки, скриньки, рамки і закладки. В Україні ниткова графіка стала відомою через роботи українця Зеника Палагнюка, який за допомогою ниткової графіки створив портрет співака Джастіна Тімберлейка.

Роботи в техніці ізонитка – захоплююче заняття як і для дітей, так і для дорослих. Пані Олена Степчук вже не вперше навчає дітей цьому виду мистецтва, оскільки працює у Ківерцівській загальноосвітній школі № 3. Проте цього разу у майстер-класі взяли участь і дорослі – працівники музею та місцевої бібліотеки.

Як зауважує майстриня, ниткова графіка – це не дуже складний вид прикладного мистецтва. Головне засвоїти закономірність і техніку заповнення кута, кола і павутинку. Навчатись такому мистецтву не лише цікаво, а й корисно. У дітей такі заняття розвивають посидючість, окомір, фантазію, абстрактне мислення, увагу, координацію рухів рук і дрібну моторику. Пані Олена принесла декілька своїх виробів, які вразили присутніх майстерністю та акуратністю виконання.

Слід відмітити, що Олена Степчук відома загалу своїми неймовірно теплими та чуттєвими  в’язаними власноруч  іграшками: патріотичними зайчиками, котами, бджілками, кроликами тощо. Чимало  з них  вже отримали нових господарів, а патріотичні сердечка – сувеніри, були миттєво розкуплені на нещодавньому благодійному аукціоні, присвяченому збору коштів для закупівлі авто ЗСУ. Ківерцівський краєзнавчий музей пишається співпрацею з майстринею і має надію організувати ще декілька спільних майстер-класів, у тому числі і з в’язання. Адже завдяки підтримці від проєкту «Мережа пам’яті» ми маємо можливість компенсувати витратні матеріали і проводити такі майстер-класи безкоштовно.

Слідкуйте за анонсами і не баріться! Буде неодмінно цікаво!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.