Пошук

НОВІ ШАХРАЙСЬКІ СХЕМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Дата: 04.08.2022 16:47
Кількість переглядів: 545


 

У цей непростий для країни час шахраї не тільки продовжили вести свою протизаконну діяльність, а й почали вигадувати нові «схеми» з обдурювання населення, спекулюючи на українській національній трагедії.

Нові шахрайства воєнного часу мають спільні риси: у своїх діях аферисти вміло маніпулюють почуттями своїх жертв, роблять акцент на емоціях провини, жалю та страху. У текстових повідомленнях шахраїв може зустрічатися багато русизмів, неправильно вжиті форми слів та інші помилки. Аферисти намагаються скористатися скрутним становищем своїх потенційних жертв.

Незважаючи на регулярні попередження з боку працівників поліції, громадяни через свою неуважність продовжують ставати жертвами шахраїв. Один із нових видів шахрайств пов'язаний з виплатами допомоги від ООН, де аферисти створили фейкову сторінку сайту «Допомагати просто», через який начебто пропонують отримати гроші. Також Українці почали отримувати SMS-повідомлення із таким текстом: “Otrumaj VIPLATU 2220 ua zgidno svogo statusa. Oformity”. Після цього слідує посилання на несправжній сайт допомоги, оформлений як сайт фонду “Допомагати просто” від ПриватБанку. Аферисти на фейковому сайті навіть розмістили реферальні посилання на справжній благодійний сайт ПриватБанку, що вводить в оману абонентів. 

Подібного роду повідомлення все частіше можна зустріти у соціальних мережах. Поширюють їх зі сторінок у Facebook, дуже схожих на облікові записи відомих українських новинних ресурсів. Побачивши, що «допомогу від ООН» пропонує не будь-хто, а сайт, якому вона довіряє, людина переходить за посиланням, робить те, що від неї вимагають — і не отримує, а лише втрачає свої гроші. Після чого, втративши гроші, дізнається, що фактично подарувала їх шахраям, а обліковий запис у соцмережі, який вона прийняла за офіційну сторінку відомого порталу новин є фейковим.

Як приклад: «У соціальній мережі Facebook виявлено шахрайську сторінку, що імітує ресурс телеканалу «ТСН». На сторінці пропонують взяти участь в опитуванні. Для цього потрібно перейти за посиланням та нібито отримати «грошову допомогу в рамках соціальної програми ООН». Надалі користувачу буде запропоновано надати персональну інформацію та здійснити додатковий платіж. Як результат – дані платіжної картки буде скомпрометовано».

         Ківерцівська поліція вкотре застерігає бути обережними та дотримуватись правил щоб не стати жертвою шахраїв:

  • Довіряйте тільки офіційним джерелам інформації;
  • Нікому не повідомляйте пін-код до картки, три цифри на звороті картки, коди (одноразові паролі) банків і мобільних операторів;
  • Не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих і підозрілих вебсайтах; 
  • Якщо ви випадково розкрили дані платіжної картки на підозрілому сайті, негайно заблокуйте картку.

 

Якщо ж все-таки Ви стали жертвою шахраїв, не зволікайте, відразу телефонуйте на лінію 102.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.