Музейний урок-пам’яті до дня вшанування жертв масових вбивств у Бабиному Яру

Дата: 29.09.2022 15:17
Кількість переглядів: 414

 

Фото без описуСтраждання мирного населення під час війни немає ані часових, ані історичних рамок. Поведінка окупанта завжди  однакова – знищити, підкорити, завдавши максимум болю, поранити, вбити…. 29 вересня – День пам’яті жертв масових вбивств  у Бабиному Яру. Як ніколи сьогодні нам відгукується  ця трагедія… Масові вбивства російськими окупантами в Бучі, Ірпіні, Ізюмі говорять нам про  банальність зла і жорстокості  в людській природі…

Бабан Яр став символом  прояву цієї жорстокості на українських землях понад 80 років тому - вбивства мирного населення Києва  євреїв, ромів, українців, росіян.  . Це символ  «Голокосту від куль»,  знищення саме єврейства за расовою ознакою методом масових вбивств.  Тому у цей день ми знову повертаємось до теми пам’яті жертв Голокосту… Такою масовою трагедією у роки Другої світової війни на території Ківерцівщини  було знищення єврейського містечка Софіївка-Трохимбрід.  У Ківерцівському краєзнавчому музеї працює постійна фондова тематична виставка, присвячена пам’яті про Трохимбрід, його жителів, його історії та меморіалізації.

  Сьогодні на урок пам’яті до нас завітали учні 11-го класу  Ківерцівської гімназії №2. Завдяки участі у проєкті «Мережа пам’яті» співробітникам музею вдалося отримати цінні матеріали з архіву Інституту візуальної історії та освіти фонду Шоа університету Південної Каліфорнії в США. Це відеозаписи та транскрипти до них свідчень  трохимбродівців, які пережили Голокост. Під час проведення тематичного уроку учні прочитали окремі уривки з цих спогадів. На мить задавалося, що голоси жертв  ожили знову і пам’ять про Трохимбрід не зникла. Доволі атмосферно виглядала власне експозиція музею. Неймовірно цінні експонати, кожен з яких має свою історію і були німими свідками тих подій, знову отримали свій новий сенс. Вшанування мирних жертв війни є обов’язком кожного покоління, не пророблені уроки та моральні травми  приреченні на повторення…Так важливо, щоб молоде покоління зрозуміло це і, отримавши перемогу над ворогом, українська держава постала повстала прикладом стійкості цінностей вільного громадянського суспільства.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних