У боротьбі за свободу народ перетворюється на націю

Дата: 19.10.2022 11:00
Кількість переглядів: 316

 

У боротьбі за свободу народ перетворюється на націю
(Євген Коновалець)

 

Фото без описуЩойно вийшла з друку у видавництві приватного підприємця Іванюка В.П. книга професійного історика, краєзнавця, відомого громадського та політичного діяча Григорія Павленка «ОУН і УПА на Ківерцівщині», як посвята борцям за волю України: «Всім, хто жив, боровся і загинув з Україною в серці».

Ця збірка складається з численних документальних фактів, свідчень і спогадів безпосередніх учасників національно-визвольних змагань середини минулого століття та очевидців тих подій; низки історико-публіцистичних  нарисів, основою написання яких були архівні матеріали. Тут вміщено й розповіді про провідників ОУН і командирів УПА, чиї імена та їхня діяльність пов’язані з краєм, і перелік повстанців з коротенькою біографічною довідкою, систематизований в розрізі громад колишнього Ківерцівського району.

В передньому слові Григорій Іванович зауважує на надто величезних білих плямах у нашій навіть недавній історії, яку старанно приховувала й перекручувала тодішня влада, а подвиги справжніх героїв замовчувалися й оббріхувалися, тому вона потребує грунтовного дослідження науковцями та краєзнавцями.

«ОУН і УПА на Ківерцівщині» є  також своєрідним результатом еволюції світосприйняття самого автора та пізнання ним правдивої історії України – від переконаного антибандерівця до щирого патріота та поборника національної ідеї, яку окреслив провідник ОУН Степан Бандера. З кожною сторінкою збірки, яку перегортає читач, постає чітке усвідомлення усієї величі, жертовності й трагедії тих давніх подій, які пережив український народ загалом й наші земляки зокрема – це сотні тисяч безневинно убитих і закатованих людей, мільйони понівечених долей. І мимоволі проводяться паралелі з подіями сучасності, адже окупант діє тими самими методами звірячої жорстокості та насильства у досягненні своєї мети – знищення України, як держави, попри її тисячолітню історію, та українців, як нації, з усіма традиціями, мовою та культурою. Тож без тогочасних Лицарів Свободи, які виборювали омріяну поколіннями Незалежну Соборну Українську Державу, не було б і Воїнів Світла та Добра - сучасних оборонців та героїв України!

Книга вийшла накладом у 200 примірників за фінансової підтримки Ківерцівської міської ради й органів місцевого самоврядування інших громад колишньої Ківерцівщини та друзів й однодумців автора. Частину накладу цієї історичної розвідки Григорій Павленко передав в школи та бібліотеки громади, де кожен може ознайомитися з її змістом.  

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних