«Рука допомоги» - Міжнародна співпраця в оцифруванні предметів та колекцій Ківерцівського музею

Дата: 18.11.2022 11:38
Кількість переглядів: 545

 

Фото без описуЗ початком повномасштабної  російської агресії та постійним зростанням небезпеки вторгнення з боку білоруського кордону, систематичні ракетні атаки ворога надзвичайно гостро поставили питання максимального убезпечення предметів та колекцій музеїв, які  зберігають державну частину Музейного фонду України.

До таких музеїв належить комунальний заклад Ківерцівської міської ради «Ківерцівський краєзнавчий музей», який  станом на 2022 рік має на  своєму обліку  понад  5 тис. експонатів.

 На жаль, органи державної влади у сферах захисту культурних цінностей не змогли вчасно зорієнтуватися в критичних умовах військового стану, тому єдиною надією у цьому напрямку стала міжнародна співпраця. Зокрема, оскільки Ківерцівський музей  є довгорічним партнером Фонду Меморіал вбитих євреїв Європи (м. Берлін)у реалізації проекту «Мережа пам’яті»,  ми  отримали значну моральну підтримку та фінансову допомогу  від німецького уряду, спрямовану як на порятунок і захист культурних цінностей музею, так і на налагодження роботи установи у цей непростий час.

Також, завдяки такій співпраці нам вдалося увійти у німецьку програму «Забезпечення збереження документів та архівних фондів українських партнерських установ Мережі допомоги тим, хто пережив націонал-соціалістичні переслідування в Україні», що реалізується та фінансується Уповноваженим федерального уряду Німеччини з питань культури та ЗМІ. У результаті нам вдалося, через посередництво партнерської громадської організації «Волинська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії і культури», заключити проектну грантову угоду з  німецьким Музеєм Берлін-Карлхорст про надання безповоротної фінансової допомоги. Це передбачало здійснення заходів (закупівля необхідних матеріалів та технічних засобів) на часткове або довгострокове забезпечення збереження музейних колекцій та унікальних предметів, оцифрування фондових зібрань установи.

За надані кошти на вдалося розпочати процес повної інвентаризації, звірки та цифровізації  музейних експонатів, а також залучити до цього процесу досвідчених фахівців. Окрім того, завдяки досягнутим перемовинам з німецькими партнерами, розумінню з їхнього боку складних умов наступаючого зимового періоду, ми отримали також фінансову допомогу на проведення необхідних ремонтних робіт фондосховища музею: заміну вікна, дверей, теплоізоляції підлоги та даху.

Проект має завершитись до 1 грудня. Однак  через постійні форс-мажорні обставини, повітряні тривоги, обстріли, перебої з електропостачанням ми маємо певні труднощі із його повною реалізацією. Але навіть в таких умовах ми намагатимемся виконати поставлені завдання, а також маєм завіреність з боку німецьких партнерів та друзів у подальшій підтримці та співпраці з Ківерцівським краєзнавчим музеєм.

Щиро надіємось, що спільні зусилля не будуть марними і Ківерцівська громада, завдяки потужній міжнародній підтримці та неймовірній стійкості зможе зберегти свої культурно-історичні надбання, а Ківерцівський краєзнавчий музей, незважаючи ні на що, тримати свій культурний фронт та реалізувати низки нових ідей та проектів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних