«….коли серце б’ється гучніше від бомб»

Дата: 26.12.2022 09:53
Кількість переглядів: 542

 

Фото без опису21 грудня у Ківерцівському краєзнавчому музеї відбувся захід з вшанування Едмунда Маліновського –  поляка волинського походження, відомого педагога, вояка Першої та Другої світових воєн, учасника Варшавського повстання.

Едмунд Маліновський народився у 1898 році у багатодітній родині польських залізничників у містечку Ківерці, навчався у Луцькій гуманістичній гімназії. Вчителював у Ківерцях, Губині, Рудні, Соколі, Луцьку та ін. У Варшаві викладав в Інституті для  глухонімих та незрячих. Під час німецької окупації Варшави брав участь у польському Русі Опору, командував загоном глухонімих (мав псевдо «Мундек), отримав численні нагороди.

Для Ківерцівської громади ім’я Едмунда Маліновського довгий час залишалось невідомим. Завдяки активній пошуковій роботі польського товариства ANTHILL, за підтримки Міністерства культури та національної спадщини Польщі, було підготовлено проєкт, спрямований на повернення із забуття особи Едмунда Маліновського. Так, керівнику організації Барташому  Невядомські та іншими активістам, представниками ківерцівської римо-католицьких парафії Пресвятого серця Ісуса Христа, вдалося розшукати родинні поховання Маліновських на місцевому кладовищі, провести протиаварійні рятівні ремонтно-будівельні роботи.  Також   за зібраними історичними матеріалами було видано книгу «… коли серце б’ється гучніше від бомб. Історія підпоручика Едмунда Маліновського «Мундека».

У рамках реалізації проєкту була  виготовлена  скульптура  (автор- Станіслав Брах) та підготовлена банерна двомовна інформаційна виставка, що було представлено місцевій громаді у Ківерцівському краєзнавчому музеї. У заході взяли участь також представники місцевих органів самоуправління ‑ заступник міського голови Віктор Лисюк, керівник ГО «ANTHILL» Бартош Невядомський, настоятель  місцевої римо-католицької парафії Кшиштоф Орліцкі, члени польського товариства культури «Творчість заради життя» - Аліна Коваль та Ірина Киселик, співробітники Волинського обласного краєзнавчого музею, депутати та директори місцевих навчальних закладів, журналісти тощо. Отцем Кшиштофом була проведена спільна молитва за загиблими українцями у сучасній російсько-українській війні та обряд ламання оплатків. Також під час заходу  прозвучали   виступи колективу «Перевесло» Ківерцівського будинку культури імені Ковальова.

Виставка працюватиме у робочі дні впродовж грудня і січня 2023 року.

Будем щиро раді  відвідувачам!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних