Працівники музею побували в науково-краєзнавчій експедиції

Дата: 23.01.2023 09:53
Кількість переглядів: 520

 

Фото без опису22 січня ми відзначаємо 104-у річницю від підписання Акту злуки Української Народнї Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, а також 105-у річницю від  проголошення української державності. Як і сьогодні це відбувалося під час військових дій, під час російської військової агресії. Як  і сьогодні, Ківерцівщина не була осторонь цих подій, оскільки активні бойові дії розгорнулися саме на території Західної Волині. Більше того, за історичними дослідженнями Ігоря Пасюка, у 1918р на Ківерцівщині «елітні» військові формування червоноармійців зазнали нищівних поразок і втрат:

«16 вересня 1919 року Таращанські полки РККА (червоноармійці) відійшли на північний схід від міста Луцька, де ще протягом 5 годин стримували натиск противника. У боях в Луцьку червоний 392-й полк поніс значні втрати. Серед вбитих був командир 3-го батальйону Гиль, а поранених – командир 1-го батальйону Яковенко. На вечір 16 вересня частини 44-ї стрілецька дивізія під командуванням комісара Івана Дубового закріпились на рубежі Човниця – Сокиричі –Звірів. При відступі з району Рожища червоноармійці Пластунської бригади 44 дивізії в районі с.Бодячів потрапила в оточення поляків. Інша червоноармійська Богунська бригада на вечір 16 вересня через Жидичин відійшла на станцію Ківерці, а звідти на Софіївку – Тучин. В ночі розвідники Таращанського полку доставили командуванню відомості про обхідний маневр противника. Більшовицький начдив Дубовий віддав наказ про негайний відхід. Таким чином до кінця дня 16 вересня польська кіннота і панцерники кавкорпусу Руммеля увійшли до Луцька, залишеного Червоною Армією, а частини 7-ї польської дивізії без бою оволоділи Рожищем і повели наступ в напрямку на Ківерці»

Підтвердження цих подій нещодавно ще досі можна знайти на території громади. Нещодавно працівники музею разом з співробітниками Ківерцівського Національно-природного парку «Цуманська Пуща» побували в науково-краєзнавчій експедиції. Знайдені гільзи від набоїв того часу стануть важливим доповненням фондових зібрань Ківерцівського музею. Дослідження у цьому напрямку лише розпочинаються і згодом нам будуть відкриватися все нові і нові сторінки історії Ківерцівської громади та боротьби наших земляків за українську соборність та свободу.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних