Що таке гендерно зумовлене насильство і хто від нього потерпає

Дата: 07.06.2023 10:46
Кількість переглядів: 173

 

Фото без описуГендерно зумовлене насильство — це насильство, яке вчиняється щодо людини через її приналежність до певної статі. Насильство по відношенню до жінок є головним фактором смерті та інвалідності серед жінок репродуктивного віку. Воно не завжди позбавляє життя, але майже завжди підриває здоров'я, порушує безпеку та незалежність постраждалих.

При цьому ґендерно зумовлене насильство часто приховується через звинувачення жертви та безкарність злочинців. Як наслідок - набуває системного характеру. Однією з найголовніших причин ҐЗН є ґендерна нерівність у суспільстві, де чоловіки зловживають своєю владою щодо жінок.

Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція), а також інші міжнародні документи виділяють такі види ґендерно зумовленого насильства:

— фізичне насильство;

— психологічне;

— сексуальне;

— економічне;

— домашнє;

— переслідування;

— зґвалтування;

— сексуальне домагання;

— каліцтво жіночих геніталій;

— примусова стерилізація;

— примусовий аборт;

— примусовий шлюб;

— злочини в ім’я так званої честі;

— насильство в інституційному середовищі;

— насильство у воєнних, конфліктних та постконфліктних ситуаціях;

— торгівля людьми;

— гендерна дискримінація.

 

Аб’юз і харасмент — це теж гендернозумовлене насильство?

Так, часто вживані в українських і не тільки медіа слова «харасмент» та «аб’юз» теж можуть означати гендерно зумовлене насильство. За Словником гендерних термінів, харасмент — це форма дискримінації, яка включає будь-яку небажану та настирливу фізичну і словесну поведінку, що ображає або принижує людину, порушує недоторканність її приватного життя. Харасментом можна назвати не лише сексуальні домагання, а й небажані зауваження, жести, міміку або жарти з приводу раси, національності, релігії, статі, гендеру, або ж небажані фізичні контакти, — поплескування, пощипування тощо. Наприклад, якщо жінка потерпає від домагань у публічному місці, таке насильство можна назвати гендернозумовленим.

Натомість аб’юз — це психологічне, фізичне, сексуальне, економічне насильство, що відбувається всередині близьких стосунків, і часто маскується під турботу. Таке насильство, яке чиниться в сім’ї, наприклад, чоловіком над жінкою, теж можна визначити як гендерно зумовлене.

 

Куди звертатися постраждалим

Якщо людина потерпає від якогось із видів гендерно зумовленого насильства, вона може звернутися в Урядовий контактний центр за номером 1547 (із мобільного або стаціонарного) й отримати там консультацію чи психологічну підтримку. Зателефонувати можна й на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства — 116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного), де цілодобово й безкоштовно надають інформаційну, соціально-психологічну та юридичну підтримку.

Також варто викликати поліцію за телефоном 102 або ж звернутися у відділок особисто. Поліція в разі домашнього насильства має повноваження винести кривднику терміновий заборонний припис і скерувати постраждалу (разом із дітьми) до притулку.

Звернення  потерпілих від фізичного чи сексуального насильства за невідкладною медичною допомогою та документуванням ознак того, що сталося, сприятиме у подальшому притягненню  кривдника до відповідальності.

Особи, які опинились у складних життєвих обставинах, в тому числі постраждалі від домашнього насильства, торгівлі людьми, техногенних катастроф для отримання притулку на 90 діб, підтримки та  індивідуальних психологічних консультацій, допомоги в  оформленні документів правового характеру, можуть звертатися до Волинського обласного центру соціально-психологічної допомоги - м. Луцьк, цілодобова гаряча лінія – 0506709954.

За наданням соціальних послуг (екстренне втручання, інформування, консультування, соціальний супровід, представлення інтересів тощо) жителі громади можуть звернутись до КУ «Центр надання соціальних послуг Ківерцівської міської ради» - м. Ківерці, вул. Соборності, 6а, тел. (03365) 21 502.

 

КУ «Центр надання соціальних послуг
Ківерцівської міської ради»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних