У Ківерцівському краєзнавчому музеї відбулася презентація оновленої експозиції, присвяченої подіям сучасної російсько-української війни та вшануванню захистників та зихисниць України, які віддали своє життя за Батьківщину

Дата: 29.08.2023 22:02
Кількість переглядів: 189

 

Фото без описуЗгідно указу Президента України у 2019 року 29 серпня був започаткований день пам’яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, сувернітет і територіальну цілісність держави.

У Ківерцівському краєзнавчому музеї відбулася презентація оновленої експозиції, присвяченої подіям сучасної російсько-української війни та вшануванню захистників та зихисниць України, які віддали своє життя за Батьківщину.

Під час заходу директорка музею Сущук Оксана звернула увагу, що дата 29 серпня вибрана не випадково і присвячена була передусім вшануванню військових, які загинули в Іловайському котлі у 2014 року, проте сьогодні ця дата змінила свій зміст і у цей день ми вшановуємо усіх, хто загинув у російсько-українській війні.

Наша експозиція почала формуватися ще минулоріч. У ній представлені робота відомого волинського священка отця Дмитра Зінька - ікона Богородиці, написана на ящику з-під набоїів, бойові прапори Першого батальйону територіальної оброни “Волинь” (2014 р.), прапори часів Майдану, ветеранські волонтерські та стяги сучасних військових підрозділів, де воюють представники нашої громади.

Також в експозиції є зразки елементів сучасного озброєння ЗСУ, шоломи та частини ворожих снарядів та осколків, які вражали територію нашого краю.

Сьогодні ми оновили цю експозицію ще одним важливим елементом. У Ківерцівській громаді, на жаль, є 49 захисників, які віддали свої життя. Для їх вшанування ми розписали сталю нашої екпозиційної зали їхніми іменами.

Основна ідея цього задуму у тому, щоб донести до відвудувачів, що наші Герої вже не поруч з нами. Тепер вони стали ангелам в Царстві Небесному і вже там ведуть боротьбу і охороняють нас.

Нехай їхнє життя на небесах буде легким, а їхні рідні та друзі знайдуть сили пережити страшну втрату...”

Наталія Ришкевич, місцева художниця, яка здійснили задум музейників, розповіла, що розпис стелі хоча є і кропіткою роботою, проте важче морально було його наносити.

"Ми намагалися повністю заповнити простір, але розуміли, що війна ще не завершилась, - підкреслила майстриня, - тому хотілося б поставити крапку у цих надписах, але поки не маємо права...

Нехай частинка цієї роботи та експозиція загалом стане важливою частиною вшанування наших захисників і нагадуванням кожному з нас якою ціною дається нам спокій кожного дня”.

Олександр Ковальчук, голова Ківерцівської громади, зауважив: “Жертва кожного воїна не є марною. Нам хотілося б, щоб список цих імен не зростав і дні скорботи в нашій громаді більше не оголошувалися.

Кожен загиблий є непоправною вратою і про його внесок у боротьбу за сувернітет і цілісність нашої держави безумовно має знати наступне покоління. Підготовлена екпозиція в Ківерцівському краєзнавчому музеї є хорошим зразком для вшанування подвигів наших земляків і ми намагатимемося її доповнювати і розширювати.

Тому що саме ці події є основною складовою нашої пам’яті та національної свідомості.” Під час заходу зачитувалися імене загиблих та була оголошена хвилина мовчання.

У презентації оновленої експозиці взяли участь директори та представники міських навчальних закладів, працівники міської ради, а також пізніше завітали військовослужбовці роти охорони при Луцькому РЦТК КСП.

Експозиція відкрити для усіх бажаючих і працює з 9 до 17 год. Вхід вільний.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних