Охорона життя та здоров’я дітей в зимовий період, під час різдвяних та новорічних свят

Дата: 18.12.2023 13:37
Кількість переглядів: 219

Фото без описуФормування у дітей активної життєвої позиції щодо власного життя та власної безпеки, засвоєння знань та навичок безпечної поведінки вдома, на вулиці, в навчальних закладах тощо, збереження та зміцнення здоров’я, формування здорового способу життя - одне з пріоритетних завдань батьків у вихованні своїх дітей.

Дорослі (батьки, особи що їх замінюють, педагоги) основну свою місію здебільшого вбачають у тому, щоб захищати та оберігати дитину, але дуже важливо – підготувати її саму до реального життя, насиченого різними подіями, зустрічами, ситуаціями, подекуди небезпечними. Тобто навчити дитину безпечно поводитись самостійно у довкіллі (предметному, природному, соціальному).

За відсутності життєвого досвіду, безпечна поведінка дітей, особливо в зимовий період, нерідко може призводити до виникнення травмонебезпечних ситуацій.

Перший сніжок несе не тільки радість, але й небезпеку, особливо на дорозі. Снігопади, замети, слизька дорога, обмежена видимість, короткий світловий день - ось далеко не повний перелік особливостей зимової вулиці. Саме тому необхідно навчити дитину правил поведінки на вулицях та дорогах в зимову пору року.

Якщо йде сніг, він заліплює очі пішоходам, заважає огляду дороги, різко погіршує видимість. Водіям теж стає гірше видно дорогу, видимість скорочується.

Отже, потрібно бути вкрай уважним, спочатку обов'язково зупинитися і, лише переконавшись у тому, що поблизу немає транспорту, переходити проїжджу частину. Насамперед зверніть увагу дитини на обмежену видимість і слизьку дорогу. Потрібно, щоб дитина зрозуміла, що треба бути вкрай уважними і стежити за дорогою. Кучугури звужують проїжджу частину дороги. Перехід через ці замети помітно ускладнюється. По суті, вони стають ще однією «пасткою» на дорозі. Якщо машина стоїть і вона занесена снігом, це теж «пастка». Треба бути дуже обережним і перш, ніж вийти з-за замету на дорогу, висунутися буквально на півкорпусу і переглянути її в усі боки. При переході проїжджої частини дороги краще почекати, поки на дорозі не буде проїжджаючих машин. У жодному разі не перебігати дорогу навіть на переході! Переходити кроком і бути уважним.

На слизькій дорозі гальмівний шлях автомобіля значно збільшується. Крім того, зростає ймовірність заносу машини.

У відлигу на дорозі з'являється вода, дитина може впасти, адже їй не видно, що під водою є лід. Та ж ситуація й зі снігом. Тому кожен крок потрібно перевіряти. Яскраве сонце, як не дивно, теж перешкода. Яскраве сонце і білий сніг створюють ефект відблисків, людина як би «осліплюється». Тому потрібно бути вкрай уважними. Згадайте про необхідність уважно стежити за прогнозом погоди, щоб правильно одягнути дітей, відповідно за градусником на вулиці вибрати одяг і взуття.

Дуже серйозне питання - колір одягу дитини. Взимку, коли світловий день різко скорочується, одяг дітей повинен бути яскравим, мати світловідбиваючі смуги, особливо у молодших дітлахів. Зверніть увагу на те, що верхній одяг з капюшоном помітно обмежує поле зору. А значить, якщо дитині потрібно переходити дорогу, не треба одягати на неї капюшон, або нехай поруч йде дорослий. Якщо на дитині багато одягу, її рухи обмежені. Взуття має бути зручним і мати неслизьку, ребристу підошву. Взагалі виходити треба з того, що взимку небезпечним може бути все і тому потрібна додаткова увага.

З категоричною забороною нагадуємо батькам: не можна везти дітей на санчатах через проїжджу частину. Слід дитину з санчат зняти, санчата взяти в руки, і тільки так продовжувати рух. Необхідно роз'яснювати дітям вашу категоричну заборону катання на лижах, санчатах, ковзанах поблизу проїжджої частини, поясніть дітям, де можна грати і займатися зимовими видами спорту.

Пам'ятайте, що ковзанка на тротуарі або на пішохідних доріжках може призвести до серйозних травм. Вибирайте безпечне місце для ігор і розваг: майданчик біля будинку, дитячий парк, тобто все, що знаходиться далеко від проїжджої частини.

Усі ми із задоволенням зустрічаємо зимову пору року, іноді забуваючи про небезпеку, яку може приховувати лід, а саме тонкий лід.

Щоб ні з ким не трапилося лиха, потрібно обережно поводитись на льоду. Найбільш небезпечна крига – перша та остання, адже така крига ще надзвичайно тонка, неміцна і не витримує маси навіть маленької дитини .

Перш ніж ступити на лід водоймища, дізнайся про товщину льодового покриву за допомогою довгої загостреної палиці (плішні) чи іншого подібного предмета, але обов'язково легкого, який ти вільно можеш тримати в руці.

Ніколи не перевіряй товщину льоду ударами ніг!

Якщо лід недостатньо міцний, негайно зупинися і повертайся назад тим же шляхом, роблячи перші кроки без відриву від його поверхні.

 

Шановні батьки! Пам’ятайте та дотримуйтеся наступних правил попередження дитячого травматизму, в тому числі побутового, в зимовий період, під час різдвяних та новорічних свят:

 

  • не залишайте дітей самих, а також з увімкненими електроприладами;
  • особливо обережними слід бути під час перебування дітей в громадських місцях та на вулиці в період суттєвого зниження температури повітря без супроводу дорослих. Потурбуйтесь, щоб ваша дитина була одягнена та взута відповідно до сезону;
  • не дозволяйте дітям самостійно вмикати новорічні гірлянди в електромережу;
  • дотримуйтесь безпеки під час встановлення ялинки; вимикайте гірлянди коли виходите з кімнати;
  • розміщайте ялинку на стійкій основі, щоб вона не перешкоджала виходу з приміщення, знаходилася на відстані не менше півметра від систем опалення, телевізорів, легкозаймистих матеріалів;
  • звертайте увагу на строк споживання всіх продуктів, які вживає дитина;
  • привчайте дитину правильно поводитися біля ялинки (не чіпати, не тягнути ялинкові прикраси, це може травмувати дитину);
  • не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогники, свічки та піротехнічні засоби у легкодоступних для дітей місцях, не дозволяйте малюкам самим бавитися з цими предметами;
  • не обігрівайте приміщення за допомогою газової плити: це може призвести до отруєння продуктами згоряння. Найбільш чутливими до отрути є діти. Подбайте про розміщення негорючого листа перед топковим отвором печі, грубки. Не залишайте розпалені печі йдучи з дому;
  • привчайте дітей бути обережними під час святкування в громадських місцях.

 

 

Пильнуйте за дітьми, не залишайте їх без нагляду! Хай святкові дні будуть для ваших дітей світлими та радісними!


                                                               

КУ «Центр надання соціальних

послуг Ківерцівської міської ради»

м.Ківерці, вул. Соборності, 6а

тел. 2-15-02


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних