Сьогодні, 16 травня, в Україні відзначають День вишиванки

Дата: 16.05.2024 09:28
Кількість переглядів: 140

Фото без описуДень вишиванки є неофіційним народним святом, яке бере свій початок 2006 року і відзначається кожного четверга третього тижня травня.

Вишиванка - це не просто окремий елемент святкового національного вбрання, але й важлива складова української культури. Впродовж століть український народ несе любов до вишиванки та зберігає особливості її виготовлення. Кожен регіон України має свої унікальні мотиви та орнаменти у вишивці, що надає їй неповторний характер.

Вишиванка слугує ще й своєрідним оберегом, оскільки узори, які вишиваються на ній, мають глибоке сакральне значення. Кожен мотив, стібок і відтінок у вишивці несе в собі свою історію, переплітаючи нитки традицій, духовності та національної гордості.

Здається, про вишивку ми знаємо все. І про символізм кольорів, де червоне — то любов, а чорне — то журба. Але чим більше вивчаєш український вишитий одяг, тим більше білих плям в історії вишивки виявляєш. 10 цікавих фактів про вишивку:

  • техніка хрестиком стала популярною лише у XIX ст;

  • українські вишивальниці мають власне професійне свято;

  • вишиванка не була повсякденним одягом українців;

  • нитки для вишиванок у техніці “білим по білому” готувались три роки;

  • дівчата навчались вишивати з 5 років: юна рукодільниця уже у 5 років уміла тримати голку з ниткою, оздоблювати одяг найпростішими швами;

  • день Вишиванки відзначають у 60 країнах світу;

  • колір ниток для вишивки закріплювали тістом;

  • цікавий факт — про українську вишиванку писав журнал Vogue у 2015 р., а сам вишитий одяг був названий трендом 2016 року. Нині українські мотиви, візерунки систематично використовують у своїх колекціях імениті дизайнери;

  • вишиванки мали розподіл за кольором: чорні вишиванки одягалися виключно чоловіками; сині вишиті сорочки були у гардеробі жінок, які не хотіли чи не могли народжувати, або маленьких дівчаток - до 12 років;

  • вишиванка зображена на двадцятигривневій купюрі, а точніше Іван Франко у вишитій сорочці.

Цього року свято також набуває особливого значення, адже Україна продовжує боротися за свою самобутність та незалежність у війні, яку розв'язала росія. Ворог активно знищує пам'ятки та витвори культури, символи української державності, а також проводить заходи з русифікації на тимчасово окупованих територіях. Будь-який прояв національного для росії сприймається загрозою. Саме тому, одягаючи вишиванку, ми не лише шануємо наші традиції, але й демонструємо єднання, незалежність та незламність на шляху до перемоги.

Вишиванка стала своєрідною заявою на весь світ про те, що українці - вільний народ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних