Цього дня згадують всіх репресованих українців

Дата: 19.05.2024 12:12
Кількість переглядів: 96

Фото без описуЩороку у третю неділю травня в Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій.

У цю пам'ятну дату важливо не лише згадувати тих, хто постраждав від тоталітарної системи, а й привертати увагу до трагічних подій, викликаних насильницьким насадженням комуністичної ідеології, і до відродження національної пам'яті.

Цей день нагадує нам про ціну свободи та необхідність захищати права людини і демократичні цінності.

Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається підрахунку. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років XX століття, за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб (із них понад 50% українці). Величезну кількість із них було розстріляно, всі інші пройшли тюрми, заслання, вислання (майже 3 мільйони українців), каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах. Терор і репресії вразили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священників, представників культури, селянство. Особливо тяжкою і болісною спадщиною минулого стали масові репресії в Україні у 30-х роках. У 1937-1938 роках, приміром, засуджені 198 918 людей, з яких близько двох третин — до розстрілу.

 

Решту відправили до в’язниць та таборів. Впродовж десятків років радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів: на місцях поховань зводили режимні об’єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами й висаджували дерева.

Окрім фізичної розправи, репресії мали і психологічний аспект. Сім’ї репресованих піддавалися дискримінації, втрачали роботу, їх депортували до віддалених регіонів радянського союзу. Діти репресованих батьків часто залишалися сиротами або виховувалися у спеціальних дитячих будинках.

Методи дій совєцького тоталітарного режиму сотні тисяч сучасних українців в реальності побачили й відчули з початком великої війни в Україні, коли на її землю ступили окупанти. Спадкоємці срср використали мало не весь репресивний набір із часів комуністів – катування, масові розстріли, депортацію, переслідування тощо.

Про злочини радянського тоталітарного режиму треба пам’ятати завжди. Жива пам’ять дає наснагу боротися, щоб радянський режим був засуджений усім світом на рівні з нацизмом. Боротися за світ без тоталітаризму, нацизму, фашизму та рашизму.

Ми переможемо. І ніколи не пробачимо агресору роки репресій, катувань, болю.

Схилімо голови і помолімося за вічний спокій тих, хто загинув унаслідок політичних репресій.

Вічна пам’ять безневинно загиблим та закатованим українцям!

Вічна слава живим борцям за нашу Перемогу!

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних